Eerste werk Poet Laureate Duffy zorgt meteen voor controverse

De pas aangestelde Poet Laureate Carol Ann Duffy heeft met haar eerste gedicht meteen aangegeven hoe ze het ambt lijkt te willen gaan invullen. Het in The Guardian gepubliceerde gedicht Politics, een 14-regelig sonnet, gaat niet over de nationale feestdag, de verjaardag van een lid van het koninklijke huis, de Union Jack of andere pump and circumstance. Politics is een striemende aanklacht tegen de normvervaging van het politieke idealisme, zoals dat tot uiting kwam in het recente Britse onkostenschandaal. Duffy, de eerste vrouwelijke Poet Laureate in de geschiedenis, gebruikt uitspraken van Tony Blair ("education, education, education") en Gordon Brown ("moral compass") en noemt de beloftes van de politici "latin, gibberish, feedback, static". Bij de vorige verkiezing in 1999 werd Duffy ook al genoemd als kanshebber, maar volgens een hardnekkige roddel zou toenmalig premier Blair persoonlijk hebben dwarsgelegen omdat Duffy een lesbische en alleenstaande moeder is.
Bij haar aanstelling vorige maand had Duffy aan de BBC al te kennen gegeven niet van de actualiteit te zullen wegkijken: "Poëzie is overal en altijd rondom ons, of het nu op muziek, gesproken of op papier is, en we grijpen ernaar als de gebeurtenissen, persoonlijk of publiek, ons het meest aanbelangen." (hieronder het volledige gedicht.)

Politics

How it makes of your face a stone
that aches to weep, of your heart a fist,
clenched or thumping, sweating blood, of your tongue
an iron latch with no door. How it makes of your right hand
a gauntlet, a glove-puppet of the left, of your laugh
a dry leaf blowing in the wind, of your desert island discs
hiss hiss hiss, makes of the words on your lips dice
that can throw no six. How it takes the breath
away, the piss, makes of your kiss a dropped pound coin,
makes of your promises latin, gibberish, feedback, static,
of your hair a wig, of your gait a plankwalk. How it says this –
politics – to your education education education; shouts this –
Politics! – to your health and wealth; how it roars, to your
conscience moral compass truth, POLITICS POLITICS POLITICS.

Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 14-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening