PERIODIEK # 10 - Hollands Maandblad & Bunker Hill

Twee Nederlandse literaire tijdschriften op het bord, in een nieuwe aflevering van deze rubriek: het onverslijtbare Hollands Maandblad in feeststemming en het slotakkoord van Bunker Hill.
°°HOLLANDS MAANDBLAD: Het Nederlandse tijdschrift Hollands Maandblad rondt met zijn zojuist verschenen meinummer sierlijk de kaap van zijn vijftigste verjaardag. Het eerste nummer van het toen nog Hollands Weekblad geheten blad zag het licht op 20 mei 1959, op initiatief van de toen 31-jarige K.L. Poll. "Vanaf de allereerste nummers was het Hollands Maandblad een platform voor schrijvers en denkers zoals Hugo Brandt Corstius, Karel van het Reve, Leo Vroman, Eva Gerlach, Dick Hillenius, W.F. Hermans, Nico Scheepmaker, J.J. Peereboom en J.M.A. Biesheuvel, terwijl het ook een vruchtbare voedingsbodem bood voor jonge debutanten", zo meldt de redactie. K.L. Poll, tevens oprichter van het Cultureel Supplement van NRC, bleef tot zijn dood in 1990 de enige redacteur. Momenteel wordt het blad aangevuurd door Bastiaan Bommeljé, die enig redacteur is. De frequentie van het blad lijdt daar niet onder: die blijft klokvast maandelijks. Curieus is dat het blad nog steeds zijn medewerkers van het eerste uur aan het werk weet te zetten (zoals Hugo Brandt Corstius, Leo Vroman en J.J. Peereboom), maar ook Arnon Grunberg, Ingmar Heytze, Maarten 't Hart, Mark Boog en Hafid Bouazza. Ook spiedt het blad naar nieuw talent zoals Eva Maria Staal, Krijn Peter Hesselink en Anke Scheeren. Het blad wordt vaak ook omlijst door werk van bekende kunstenaars als Peter Vos en Iris Le Rütte.
In november 2009 verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam het rijk geïllustreerde boek Kritisch, opgewekt, voortvarend. Vijftig jaar Hollands Maandblad 1959-2009, waarin de geschiedenis van het blad in kaart wordt gebracht. In het jubileumnummer staan onder meer bijdragen van Maarten ’t Hart (het verhaal 'De middernachtroepers rukken op', over de zevendedagsadventisten), Eva Gerlach, Hugo Brandt Corstius, Leo Vroman, Ingmar Heytze, Wim Brands, Maarten Doorman, Fredie Beckmans, Antoine de Kom, Bindervoet &Henkes en Aldien Poll. Voor de illustraties is geput uit de voorbije 50 jaargangen.
°°BUNKER HILL: Het tijdschrift Bunker Hill richtte zich hoofdzakelijk op buitenlandse literatuur en had in augustus van vorig jaar al zijn zwanezang aangekondigd. Het flinke dubbelnummer 43/44 is nu verschenen en is de laatste aflevering van het blad dat in 1997 werd opgericht. Waarom stoppen? De redactie antwoordt: "Vooral omdat sommige dingen te mooi zijn om nog een paar jaar in de marge voort te modderen, en dan alsnog als een nachtkaars te worden uitgeblazen door leeglopende abonneebestanden, een gebrek aan marketingappeal, de bestsellerzucht van boekhandelketens en andere ongemakken waar een literair tijdschrift tegenwoordig zoal mee te maken heeft." Het laatste nummer verkent "nog één keer, de uithoeken en grensgebieden van de literatuur" en brengt een ode aan "eeuwenoude genres, zoals horrorverhalen, detectives, erotica, sciencefiction tot zwaarden en tovenaarsfantasy." Pulp Fictie dus. Daarom kregen auteurs als Michael Chabon en Jonathan Lethem een plaats, omdat ze al jaren bezig zijn deze genres te integreren in hun romanpraktijk. Een aantal Bunker Hill-lievelingsauteurs werd verzocht om aan genrefictie te doen, zodat Arie Storm en Thomas Verbogt respectievelijk een eerbetoon brengen aan H.G. Wells en Edgar Allan Poe. Maar er is ook werk van onder meer Anjet Daanje, P.F. Thomése, Walter van den Berg, Peter du Gardijn, Christine Otten en Bob van der Burg. De betreurde Adriaan Jaeggi krijgt een gepast eerbetoon van Jasper Henderson, die Bunker Hill oprichtte en er is ook een fragment van Jaeggi uit zijn onvoltooide roman Pluto. Bunker Hill doet niet pathetisch over zijn verdwijning, maar eindigt in stijl en doet ook in dit laatste nummer waar het goed in was. Dat er op de duur blijkbaar nog maar 120 abonnees resteerden, tja, dat is best treurig.
Tags: Periodiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-06-2009
Verwante berichten
Periodiek
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening