Cityboeken moeten radioboeken doen vergeten

Het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren vierde dit weekend zijn vijfjarig bestaan in Oostende. Bij die gelegenheid vonden de laatste opnames plaats van de radioboeken, de succesvolle serie waarin Vlaamse en Nederlandse auteurs telkens een verhaal inlezen, uitsluitend te beluisteren of gratis te downloaden. De verhalen zijn intussen liefst 1,3 miljoen keer gedownload. Meest 'beluisterd' was daarbij het verhaal De Franse kok van de actrice Hilde Van Mieghem met 10.642 downloads. Haar debuutverhaal bleek voor haar ook de opstap naar een romancontract met De Arbeiderspers. De laatste radioboeken werden zondagochtend ingesproken door Adriaan van Dis en debutante-in-de-dop Charlotte Therssen.
deBuren komt meteen met een vervolg: de Cityboeken. Met de Cityboeken wil de Buren de problematiek van de stedelijke samenleving met hedendaagse literatuur combineren. deBuren-directeur Dorian Van der Brempt zegt vandaag in De Morgen: “We wilden absoluut een soort verlengstuk voor de radioboeken. Voor deze Cityboeken zullen zes auteurs op ons verzoek een tijdlang in residentie verblijven in een stad, voor een periode van twee weken tot drie maanden. Daarover schrijven ze impressies en verhalen. Die worden gebundeld en vervolgens via de toeristische dienst verspreid. Eerst is Oostende aan de beurt, vervolgens Utrecht. We kiezen bewust voor steden die meer in de periferie liggen, maar toch veel onverwachts te bieden hebben.” Van der Brempt lonkt met het project ook naar Europa. Zo komen later Graz en Triëst aan de beurt. Ook zint deBuren op een manier om de teksten weer via podcast beschikbaar te stellen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening