Sandro Veronesi wint Prix Cévennes

De Italiaanse schrijver Sandro Veronesi is voor zijn boek Kalme chaos bekroond met de Prix Cévennes voor de beste buitenlandse roman, zo meldt NRC Boeken. De prijs, bestaande uit een geldbedrag van 20.000 euro en een kunstwerk van dezelfde waarde, werd voor de derde maal uitgereikt. De internationale jury stak, bij monde van schrijver, essayist en bibliofiel Alberto Manguel de loftrompet van de roman. Manguel sprak over een trend in Europese romans van nu, er was sprake van een "volonté d’action", zoektochten, chaotische situaties, veel gebeurtenissen en gedegen onderzoek. "De hoofdpersoon van Kalme chaos weet niet hoe hij moet reageren op de plotselinge dood van zijn vrouw en trekt zich terug uit de wereld – wat juist een nieuwe zoektocht inleidt."
Veronesi reageerde met trots en ontroering op de prijs die hem werd toegekend. Frankrijk, zo zei hij volgens medejurylid Margot Dijkgraaf in NRC, is zijn tweede vaderland. Veronesi is gevormd door de Franse cultuur en de Franse literatuur, met name door Victor Hugo aan wie hij zijn verhandeling wijdde en over wie hij momenteel een boek schrijft.
Voor de Prix Cévennes waren ook Sasa Stanisic, Morten Ramsland, Jean Echenoz en Vassili Golovanov genomineerd. Vorig jaar won Juli Zeh. Namens partner Le monde sprak Raphaëlle Rérolle, adjunct-chef van Le monde des livres, over het belang van een dergelijke Europese prijs in deze tijden: "Literatuur kan sterven aan claustrofobie. Het niveau van de shortlist bewijst hoe levend de roman in Europa is."
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 15-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening