Jeroen Brouwers en Jozef Deleu krijgen eerste prijs voor Vlaams-Nederlandse samenwerking

De eerste prijs voor Vlaams-Nederlandse Culturele Samenwerking gaat naar de Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers en de Vlaamse dichter-essayist Jozef Deleu, zo meldt Knack. De nieuwe, tweejaarlijkse bekroning is een initiatief van de Vlaamse minister van Cultuur Bert Anciaux. De prijs gaat telkens naar een Nederlander en een Vlaming die zich "op bijzondere wijze verdienstelijk maakten als culturele bruggenbouwers tussen Vlaanderen en Nederland". De laureaten krijgen elk 25.000 euro. Met deze prijs krijgt alleszins Jeroen Brouwers, na zijn weigering om de Prijs der Nederlandse Letteren te ontvangen, een soort van (hogere) Vlaamse troostprijs. In die zaak in 2007 had Anciaux oren naar de verzuchtingen van Brouwers.
De jury voor de nieuwe 'staatsprijs' bestond uit Joop Daalmeyer, Bart Dirks en Guido Wevers (Nl) en Stefaan De Ruyck, Chantal Pattyn en Karl Van den Broeck (Vl), onder voorzitterschap van Dorian van der Brempt (deBuren). Het rapport looft Deleu en Brouwers als "twee monumenten met een enorme staat van dienst, beiden al decennialang in een succesvolle, spannende en vooral inspirerende relatie tot Vlaanderen en Nederland".
Jozef Deleu (72) richtte in 1957 het driemaandelijkse tijdschrift Ons Erfdeel op, over culturele betrekkingen tussen Nederland en Vlaanderen. Hij was er tot 2002 hoofdredacteur. Een jaar later startte hij Het Liegend Konijn, een tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie waarvan hij de enige redacteur is.
Jeroen Brouwers (69) woont sinds 1964 in België. Hij schreef onder meer de romans Bezonken Rood (1981), Geheime Kamers (2000) en Datumloze Dagen (2007). Hij ontving de Gouden Uil voor Vlaamse Leeuwen en Geheime Kamers. Brouwers schreef over Jozef Deleu ook het boekje De rode telefoon (1997).
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening