Rotterdam krijgt alsnog monument voor Anna Blaman

Het in 2006 aangekondigde monument voor de Nederlandse schrijfster Anna Blaman (1905-1960) heeft nu toch zijn stek gevonden in Rotterdam, zo meldt Boekblad. Blaman, het pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt, werd in 1948 bekend met haar roman Eenzaam avontuur, over een lesbische liefdesrelatie. Blaman en haar oeuvre kreeg hernieuwde aandacht in 2005 bij de herdenking van haar honderdste verjaardag. Even later werd aangekondigd dat er in Rotterdam een monument zou worden opgericht. Kunstenares Maria Roosen ontwierp een beeld in de vorm van een motorfiets, waarop Blaman regelmatig werd gezien. In de jaren 1940 was een vrouw op een motor nog een vreemd zicht. Het standbeeld zou voor het oude woonhuis van de schrijfster aan de De Vliegerstraat komen, maar omwonenden vreesden overlast door hangjongeren. Daarom werd gezocht naar een alternatief. Dat is een plek geworden aan de Heemraadssingel, om de hoek van de De Vliegerstraat, voor de Volksuniversiteit. De onthulling staat gepland voor volgend jaar, bij de herdenking van de vijftigste sterfdag van Blaman. Enkele Rotterdamse liefhebbers zijn verheugd en dringen nu aan op een herdruk van Blamans oeuvre, dat al lange tijd slechts antiquarisch te vinden is. Zie ook Boekendingen.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening