Sjoerd Kuyper 'op straat gezet' na kritiek op uitgever

De vermaarde Nederlandse jeugdboekenschrijver Sjoerd Kuyper zegt in NRC Handelsblad dat hij "op straat is gezet" na zijn felle Annie M.G. Schmidtlezing waarin hij fulmineerde tegen verschillende praktijken van zijn uitgeverij Nieuw Amsterdam. Volgens Kuyper doet zijn uitgever te weinig moeite om oude titels beschikbaar te houden. De schrijver van meer dan 50 boeken is ook ontevreden dat hij een deel van zijn royalty's moest afstaan aan de illustrator van zijn boeken. Kuyper becijfert het verlies op 25 procent. "Ik heb nog niet gehoord dat ook maar iemand op de uitgeverij de afgelopen jaren in salaris is achteruitgegaan", aldus Kuyper. "Misschien is er bespaard op vakbekwame mensen. Maar ik geloof niet dat drukkers en binderijen en Centraal Boekhuis en boekhandels met 25 procent minder genoegen hebben willen nemen. Nee, het moet allemaal bij de schrijvers vandaan komen."
Nieuw Amsterdam is bij monde van commercieel directeur Hendrik de Leeuw "erg teleurgesteld dat Sjoerd dit zo in de media brengt. Dat er een verkeerde interpretatie wordt gegeven aan onze woorden en uitleg. De conclusie die Sjoerd trekt is een andere dan de onze." De uitgeverij wil blijven in gesprek gaan, maar geeft toe dat de publicatie van Kuypers nieuwste boek Molletje is uitgesteld. "De Annie M.G. Schmidtlezing was een reden om met elkaar om tafel te gaan zitten, dan moet je niet door blijven hollen, maar tot een gesprek komen."
De uitval van Kuyper kreeg van veel schrijvers bijval. Daarnaast wordt hij gesteund door de Vereniging van Letterkundigen. Het aanbod om opnieuw met Nieuw Amsterdam om tafel te gaan, wijst Kuyper van de hand. "Ik heb een steen in de vijver gegooid met grote kringen. Ik heb gedaan wat ik kon en moest doen. De steen ligt nu in de modder en ik sta op straat." Kuyper zal zijn nieuwe boek aanbieden aan andere uitgeverijen. Zie Boekblad en Woest en Ledig.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening