Antwerpen doft zich op voor eerste Felix Poetry Festival

Vanaf morgenavond 18 tot zaterdag 20 juni staat poëzie in de schijnwerpers op het Felix Poetry Festival in Antwerpen. Dit nieuwe driedaagse poëziefestival wil elk jaar "het beste uit de nationale en internationale wereld van de poëzie" brengen en fungeert als een soort opvolger van Dichters in het Elzenveld.
Donderdag zou Simon Vinkenoog het programma openen (maar volgens zijn weblog zal hij verstek moeten geven, vanwege in het ziekenhuis opgenomen), waarna de mysterieuze verhalen van de Ier Matthew Sweeney, de bijtende ironie van de Palestijnse poëet Mourid Barghouti en de gedichten in liedvorm van Zuid-Afrikaans dichter-troubadour Gert Vlok Nel (foto) elkaar afwisselen. Maarten Inghels, Lies Van Gasse, Sylvie Marie, Inge Braeckman en David Troch zijn de debutanten van dienst op dit evenement. De eerste poëziedag wordt afgesloten met de Belgische première van de documentaire Wreed Geluk: Claus, Vlaanderen en de vrouwen van John Albert Jansen.
Vrijdag is er ruimte voor essaylezingen van Paul Bogaert (Verwondingen) en Luuk Gruwez (Pizza Peperkoek en andere geheimen). ’s Avonds krijgen de performers het podium met de ‘live stream’ van 40 jaar Poetry International in Rotterdam en optredens van ‘performing poets’ Andy Fierens, Antoine Boute en Luke Wright. De muziek komt van Dan le Sac vs. Scroobius Pip én voor de beats van DJ Pierre Creuxpied in de afsluitende Fuck poetry, let’s dance party.
Vrijdag gaan ‘performing poets’ met Luke Wright en Dan le Sac vs. Sroobius Pip hun gang. Zaterdag delen dichters hun mening over de zin en onzin van geëngageerde poëzie (met Dirk van Bastelaere, Menno Wigman, Charles Ducal, Mark Insingel en Geert Buelens en moderator Matthijs de Ridder) en sluiten The Golden Glows het festival harmonieus af. Doorlopend vindt de tentoonstelling Jeux de mots, jeux d’images plaats, waarin taal en beeld verweven zijn.
Zie onder meer Maarten Inghels, die niet meer is weg te slaan van de podia, naar aanleiding van het festival met dit interview op Klara.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening