J.K. Rowling opnieuw beschuldigd van plagiaat

De Harry Potterboeken krijgen opnieuw af te rekenen met een beschuldiging van plagiaat, zo meldt onder meer Yahoo News. De erfgenamen van de Britse schrijver Adrian Jacobs dagen Bloomsbury Publishing PLC, uitgever van de saga's over de tovenaarsleerling, voor de rechter. Ze zijn van oordeel dat J.K. Rowling vooral bij Harry Potter en de vuurbeker (2004) flink wat ideeën haalde uit Jacobs' boek The adventures of Willy the wizard (1987). De uitgeverij ontkent dat in alle toonaarden. In 2004 benaderden de erven-Jacobs ook al een keer uitgeverij Bloomsbury maar ze konden toen niet precies aangeven welk Harry Potterfragment uit Willy the Wizard zou gekopieerd zijn. “Rowling had voor 2004 nog nooit van Adrian Jacobs gehoord, laat staan Willy the wizard gelezen", zo stelt Bloomsbury, die de aantijgingen ongegrond noemt. Jacobs stierf berooid in 1997.
Het is niet de eerste keer dat Rowling van plagiaat wordt beschuldigd. De Amerikaanse schrijfster Nancy Stouffer poneerde eerder dat Rowling bepaalde specifieke woorden en personages uit haar boeken had overgenomen. Na een jarenlange rechtsgang werd Rowling vrijgesproken. Wereldwijd gingen van de Harry Potterreeks al meer dan 400 miljoen exemplaren over de toonbank, met vertalingen in 65 landen en diverse succesrijke verfilmingen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening