Prix Nicolas Bouvier voor Lieve Joris

De Vlaamse reisboekenschrijfster Lieve Joris (°1953) ontving onlangs in het Franse Saint-Malo de prestigieuze Prix Nicolas Bouvier voor haar boek De hoogvlaktes (Les Hauts Plateaux), zo meldt uitgeverij Augustus.
De Zwitserse reisschrijver Nicolas Bouvier, die in 1998 overleed, is in het Franse taalgebied een icoon, vergelijkbaar met Bruce Chatwin. Zijn eerste boek De wegen van de wereld (1963) verscheen onlangs bij uitgeverij Bas Lubberhuizen in het Nederlands. De Prix Nicolas Bouvier werd voor de derde keer uitgereikt. Joris’ voorgangers waren de Franse David Fauquemberg en de Zwitserse Blaise Hofmann. Het juryrapport omschrijft het verhaal van Lieve Joris als "liefdevol en wreed": "Een dergelijke toon, een dergelijke blik op onze menselijke broeders in de hoogvlaktes, vergeet men niet licht." Het is de tweede keer dat Lieve Joris een prijs ontvangt in Frankrijk: in 1999 werd Mali blues bekroond met de Prix de l’Astrolabe. Les Hauts Plateaux, Joris’ vierde boek over Congo, werd overigens ook uitstekend ontvangen in de Franse pers.
De wegen van de wereld is het reisverslag van Bouvier en zijn vriend, de tekenaar Thierry Vernet, die in 1953-1954 in een oude Fiat Topolino van Genève, via Joegoslavië, Turkije, Perzië, Pakistan, Afghanistan, en via de Kyberpas naar India trokken. Het wordt vaak als even invloedrijk beschouwd als On the road van Jack Kerouac en In Patagonia van Bruce Chatwin. Zie deze recensie uit de Volkskrant van heden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening