Marion Pauw wint Gouden Strop

De Gouden Strop is gewonnen door Marion Pauw voor haar boek Daglicht, zo meldt NRC Boeken. De Vlaamse genomineerden Bavo Dhooge en Deflo haalden het dus niet. Juryvoorzitter Agnes Jongerius reikte de jaarlijkse prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek vanavond uit in Amsterdam. Zij prees de compositie van Daglicht, "waarin de verschillende verhalen een logisch geheel worden". Pauw kreeg voorts lof voor haar "met veel inlevingsvermogen geschetste karakters en het uitstekend verzorgde taalgebruik". Marion Pauw (1973) debuteerde in 2005 met Villa Serena. Met Drift, haar tweede boek, brak ze door. Haar vierde thriller Zondaarskind verschijnt binnenkort. Daglicht gaat over advocate Iris Kastelein, die in contact komt met een autistische man die verdacht wordt van een dubbele moord.
Naast Pauw waren nog de spannende boeken Stilzwijgen van Gauke Andriesse, Lust van Luc Deflo, Stiletto Libretto van Bavo Dhooge en Stuk van Judith Visser genomineerd. Het boek van Dhooge haalde het net niet. "De keuze was tussen humor en karakterschets, tussen het boek waar je vrolijk van wordt en de langzaam opgebouwde spanning. Uiteindelijk is de jury voor het laatste gevallen." Pauw ontvangt een prijs van 10.000 euro en een beeldje van Judith Vasquez, dat tijdens de uitreiking even zoek was (sic). De Gouden Strop is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige misdaadauteurs. De uitreiking markeert tevens het begin van de Maand van het Spannende Boek. Vorig jaar won Charles den Tex.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 02-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening