Ex-geliefde: 'Jonge Martin Amis was notoir rokkenjager.'

In een artikel voor Intelligent Life, een bijlage van The Economist, heeft de Britse schrijfster Julie Kavanagh (een stukje van) het turbulente liefdesleven van de jonge Martin Amis uit de doeken gedaan. Kavanagh, de halfzuster van de recent overleden literaire agente Pat Kavanagh, had een relatie met Amis in het midden van de jaren 1970. Toen ze op reis naar Israël ging, begon Amis een relatie met haar beste vriendin, Emma Soames, een kleindochter van Winston Churchill. Kavanagh: "Ik zag dat wel aankomen. Emma was niet alleen zeer innemend, met haar had je veel plezier, veel meer dan met mij." Amis had ook een affaire met, onder anderen, de recensente en schrijfster Lorna Sage, met de literaire journaliste Claire Tomalin en met Lamorna Seale, "a bohemian beauty". Kavanagh zegt dat Amis na de publicatie van zijn eerste boek in 1973, The Rachel Papers, veranderde van een onzekere man in een volbloed charmeur. "Het gevoel van diepe onaantrekkelijkheid waaraan hij beweert te hebben geleden voor we elkaar ontmoetten - het idee een fysiek onaangepaste kleine opdonder te zijn, waar hij roman na roman over schrijft - maakte plaats voor een magnetisme à la Byron." Kavanagh, die een biografie publiceerde van danser Rudolf Noerejev en voor Vanity Fair en de New Yorker werkte, schreef het artikel met toestemming van Amis. Hij werkte er overigens zelf aan mee, misschien als research voor zijn nieuwe roman, The Pregnant Widow. Die verschijnt komend najaar en zou volgens de buzz een min of meer autobiografisch verslag zijn van Amis' talloze estrapades en amourettes.
In de National Portrait Gallery in Londen loopt nog tot 5 juli een tentoonstelling met nooit eerder vertoonde foto's van Amis van de hand van Angela Gorgas, een andere voormalige vriendin. Zie ook The Independent. (Foto: de jonge Amis door Julie Kavanagh)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 02-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening