AMSAB verwerft bibliotheek van marxistische filosoof Ernest Mandel

Het Gentse Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging (AMSB-ISG) heeft de complete bibliotheek van de marxistische filosoof, politicus en VUB-professor Ernest Mandel (1923-1995) verworven, zo meldt de instelling in een persbericht. In totaal betreft het zo'n acht- à tienduizend boeken die in huis en op zolder verspreid stonden, vaak in dubbele rijen.
Mandel groeide als kind van Poolse Joden op in een vrijzinnig Joods intellectueel milieu, gelooid in de Duitse marxistische traditie. Als trotskist richtte hij, nadat hij was uitgesloten door de toenmalige BSP, in 1964 de Revolutionaire Arbeidersliga op, die thans actief is onder de naam Socialistische Arbeiderspartij. Als publicist legde hij zich toe op economie, geschiedenis en populariserende boeken over het marxisme, maar ook thrillers kenden zijn grote belangstelling.
De liefde voor literatuur, muziek en schilderkunst werd Mandel met de paplepel bijgebracht. Naast een grote collectie platen konden hij en zijn broer over een waardevolle bibliotheek beschikken, zo meldt het AMSAB: Die Neue Zeit, het weekblad van de Duitse sociaaldemocratie, en het werk van Marx, Lenin, Gorter en Trotski in het Nederlands en het Duits, maar ook de Russiche, Franse en Duitse klassieken. Een deel van de bibliotheek kon tijdens de Tweede Wereldoorlog in veiligheid worden gebracht. Een ander achtergelaten gedeelte van zo'n 1.400 banden werd door de nazi's meegenomen.
Volgens het AMSAB is de bibliotheek van Mandel van een grote thematische verscheidenheid: "Daarbij onder meer de zware ingebonden jaargangen van Die Neue Zeit en uiteraard ook de theoretische werken van Marx, Engels, Rosa Luxemburg, Bebel en Kautsky." De hoofdmoot van de boekencollectie handelt over de economische evolutie en over de geschiedenis van de arbeidersbeweging. Het Amsab-ISG gaat deze bibliotheek zo snel mogelijk beschrijven. Zie ook dit internetarchief Ernest Mandel. (DL - foto AMSAB: Mandel in zijn bibliotheek)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening