John Berger schenkt zijn archief aan British Library

De beroemde Britse auteur, kunstenaar en kunstcriticus John Berger (82) schenkt zijn literair archief gratis weg aan de British Library. Er is wel een bijzondere voorwaarde aan verbonden: de bibliotheek moet de documenten zelf komen ophalen, zo meldt The Guardian. Gezien Berger sinds het midden van de jaren zeventig een hooggelegen boerenwoning betrekt in de Franse Alpen, is dat niet meteen een sinecure. Vandaag reist Jamie Andrews, bibliotheekmedewerker van de British Library af, om Bergers archief te bekijken, in te schatten en te ordenen. Dat moet een expeditie van formaat worden, eerst met het vliegtuig, dan met de auto. Andrews zegt: "Er zijn daar geen straatnamen, dus ik zal regelmatig verkeerd rijden." Berger, die zelf boert en vaak over het verweerde leven op het land heeft geschreven, verwacht ook dat de man hem tijdelijk bijstaat bij het "hooien". Het archief van Berger bevat zowat 100 ongeordende dozen met schetsen, manuscripten, recensies en correspondentie. "En ik hoop er op verrassingen te stuiten", aldus Jamie Andrews, die wel geen ervaring heeft met het landleven. Andrews is van plan zijn queeste naar het Bergerarchief te documenteren via Twitter en met audiofragmenten en foto's via deze webpagina. En hij zegt: "Wanneer Berger dit onschatbare archief gratis aan de natie schenkt, dan is het minste wat ik kan doen mijn hemdsmouven oprollen en helpen bij het hooien."
John Berger kreeg in 1972 de Booker Prize voor G en werd beroemd met zijn kunstkritische bundel About Looking. Zijn laatste boek From A tot X was genomineerd voor de Booker Prize.
Het feit dat de British Library nu gratis de documenten verwerft van John Berger is een grote opsteker voor de instelling, die steeds vaker moet opboksen tegen Amerikaanse universiteiten die veelvuldig met het chequeboekje zwaaien en tal van vooraanstaande schrijvers overhalen om hun archief bij hen onder te brengen. Zo kocht het Harry Ransom-archief in Texas het archief van Julian Barnes aan, terwijl Salman Rushdie zijn literaire documenten aan Emory University verkocht. De British Library kon onlangs wel al het archief van Harold Pinter, Ted Hughes en Graham Swift binnenhalen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening