Vervolging dreigt voor schrijfster Saskia De Coster na valse lezersbrief

De Vlaamse schrijfster Saskia De Coster dreigt een vervolging op te lopen omdat ze in de krant De Standaard een lezersbrief schreef onder een valse naam. Ze moet morgen dinsdag voor de raadkamer verschijnen.
Op 18 september 2008 verscheen in De Standaard een opiniestuk van de voorzitter van de Boerenbond, Piet Vanthemsche, waarin hij de consumptie en productie van vlees verdedigde. Twee dagen later kwam er een lezersbrief, die ondertekend was door Noël Devisch, de voorganger van Vanthemsche bij de Boerenbond, waarin hij merkwaardig genoeg de standpunten van Vanthemsche stevig hekelde. Spoedig kwam aan het licht dat Devisch nooit een reactie op het opiniestuk van Vanthemsche had geschreven. Bij de Boerenbond was men verontwaardigd.
Noël Devisch diende klacht in bij het Brusselse parket. Zo kwam aan het licht dat de bewuste brief bij wijze van "grap" was verstuurd door de schrijfster Saskia De Coster. De Standaard zegde vervolgens de samenwerking op met de schrijfster, die een maandelijkse column schreef, aldus hoofdredacteur Peter Vandermeersch. (zie zijn reactie). Het ziet er niet naar uit dat de schrijfster op korte termijn nog welkom is in de kolommen van De Standaard. Toch dook De Coster onlangs nog op in een uitgebreide modereportage in DS Magazine.
Vandaag kwam trouwens ook aan het licht dat de valse brief vanaf een computer van de partij Groen! werd verstuurd, via een gmailadres. Saskia De Costers vriendin Inge Jooris is werkzaam als woordvoerster bij Groen!. De partij Groen! distantieert zich intussen van de brief van Devisch/Decoster.
Volgens de redactie zal het Brusselse parket dinsdag aan de raadkamer vragen om De Coster door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Indien dat het geval is, loopt ze kans op een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en een geldboete tot 1.650 euro.
In het televisieprogramma Terzake stond de advocate van Devisch er intussen op dat de zaak een gevolg moet krijgen. De Coster had ook willen reageren, maar haar advocaat raadde haar dat af. De schrijfster liet al weten dat ze spijt betoont van de valse lezersbrief, die ze omschrijft als "een grap" en "een stommiteit". Zie De Standaard (DL - foto SDC: Nick Hannes)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening