Uitgever van Daniel Kehlmann sleept 'Der Spiegel' voor de rechter

Voor de handelsrechtbank van Hamburg wordt vandaag een zaak behandeld van Rowohlt Verlag, de uitgever van de Duits-Oostenrijkse succesauteur Daniel Kehlmann, tegen het weekblad Der Spiegel, zo meldt Der Standard. Rowohlt beweert dat het magazine het embargo op Kehlmanns recente roman Ruhm (Roem) heeft verbroken door twee weken voor verschijning al een recensie te publiceren. De uitgeverij zegt met de klacht tegen het tijdschrift een "voorbeeld te willen stellen". In het Börsenblatt zegt Rowohlt-directeur Lutz Kettmann "dat we dat aan onze klanten, de boekhandelaren, verplicht zijn. Zij zitten in de onaangename situatie dat hun klant in de winkel staat, met de bespreking in de hand, terwijl het boek nog niet verschenen is." Alle recensenten hadden volgens Rowohlt wel degelijk aangekondigd het embargo te zullen respecteren. De uitgeverij eist nu een schadevergoeding van 250.000 euro. Volgens Der Spiegel ging het niet over een recensie, maar over een portret van de auteur van de wereldwijde bestseller Het meten van de wereld. Bovendien heeft het blad, naar eigen zeggen, geen enkel document over een embargo ondertekend. (Foto: Rowohlt/billy & hells)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening