Groots opgezette expositie over Joseph Roth in Parijs

Wie deze zomer Parijs aandoet, mag zich de ruim opgezette tentoonstelling over de Joods-Oostenrijks-Hongaarse schrijver Joseph Roth (1894-1939) niet ontzeggen. In het Musée d’Art et d’Histoire du judaïsme (Rue du Temple 71) zijn tot 4 oktober manuscripten, brieven en allerhande documenten te bekijken over het turbulente leven van de auteur, meer bepaald toegespitst op zijn Parijse exiljaren. Roth bleef beroemd voor zijn romans over de teloorgang van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie (zoals Radetzkymars) en de joodse Oost-Europese wereld. Later koos hij voor het exil. Al vroeg had hij de gevaren van het nazisme onderkend, dat hij in vehemente artikelen bestreed. Tot zijn (exil-)vrienden behoorden Soma Morgenstern, Stefan en Friderike Zweig, Heinrich Mann, Ludwig Marcuse, Schalom Asch, Egon Erwin Kisch, Stefan Fingal en Blanche Gidon. Zijn uitvalsbasis in Parijs was Hôtel Foyot in de Rue de Tournon. Steeds meer in de greep van de alcohol en fysiek compleet uitgeput, overleed hij op 27 mei 1939 in Parijs.
Bij Atlas verscheen trouwens zojuist het boek Joseph Roth in Berlijn, van Michael Bienert, een wandelboek langs de plekken waar Roth zijn oor in Berlijn te luister legde. "Joseph Roth hield niet van Berlijn. (...) Hij keek sceptisch aan tegen de grote thema’s van die tijd: het Berlijnse verkeer, het tempo, de bioscoop, de literaire scene, de nieuwe zakelijkheid in leefstijl en architectuur. Zo geven de teksten die in dit boek zijn bijeengebracht een verrassend compleet en sluitend totaalbeeld van het toenmalige Berlijn", zo luidt de aankondigingstekst. Ook zijn er herziene vertalingen van Rechts en links en Radetzkymars. Zie onder meer dit Roth-bericht hier en daar.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening