Prins Asturiëprijs voor Albanese schrijver Ismail Kadare

De prestigieuze Spaanse Prins Asturiëprijs voor de letteren gaat naar de Albanese schrijver Ismail Kadare, zo meldt AFP/Le Monde. "Schrijver, essayist en dichter Kadare is een van de grote figuren van de Albanese literatuur, die de grenzen heeft weten te overschrijden om zijn stem te verheffen tegen het totalitarisme", zo onderstreepte de jury. Het werk van Kadare is in meer dan 40 talen vertaald. Met zijn eerste roman De generaal van het dode leger (1963) boekte hij vrijwel wereldwijd successen. In zijn latere werk detecteerde hij telkens weer de mechanismen van het totalitarisme, onder meer in Het dromenpaleis (1988). Sinds 1990 leeft Kadare afwisselend in Parijs en Tirana.
De Asturiëprijs wordt sinds 1981 uitgereikt aan een persoon "die een belangrijke bijdrage levert aan de universele cultuur in de domeinen literatuur en taal." Hij heeft een waarde van 50.000 euro. Eerder ging de prijs al naar de Canadese Margaret Atwood, de Israeliër Amos Oz en de Amerikaan Paul Auster. Kadare kreeg in 2005 ook de Man International Booker Prize.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening