Nedim Gürsel door Turkse rechter vrijgesproken

De in Frankrijk wonende Turkse romancier en essayist Nedim Gürsel (1951) is vandaag door een rechtbank in Istanbul vrijgesproken van belediging van de islam, zo meldt TV5. Gürsel werd ervan beschuldigd dat hij in zijn jongste roman De dochters van Allah "denigrerend zou schrijven over de godsdienstige waarden van een gedeelte van de bevolking" (zie ons vorige bericht). De rechtbank verklaarde dat er geen grond is om de roman te zien als een belediging van religieuze waarden of dat het boek zou aanzetten tot religieuze haat. De dochters van Allah, verschenen in maart 2008, levert ook geen duidelijk en imminent gevaar voor de publieke orde op, aldus de rechter. De klacht was neergelegd door een aanhanger van het islamitisch creationisme van Adnan Oktar. Het openbaar ministerie heeft al gezegd niet tegen de uitspraak in beroep te zullen gaan. Bij een veroordeling had Gürsel die jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. De rechter die nu de uitspraak deed is dezelfde die in 2006 over een aanklacht tegen de Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk moest oordelen. Pamuk werd toen op basis van het artikel 301 beschuldigd dat zijn geschriften een gevaar vormden voor de "nationale identiteit". Hij werd toen vrijgesproken vanwege "vormfouten" in de aanklacht.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 25-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening