Uitgeverij Querido haalt acht nieuwe auteurs binnen, zes zijn afkomstig van Contact

In de Nederlandse literaire wereld is een ware stoelendans uitgebroken, waarbij liefst negen auteurs van uitgever wisselen. Uitgeverij Querido heeft daarbij acht nieuwe auteurs binnengehaald.?Zes daarvan zijn afkomstig van uitgeverij Contact, dat zodoende met een kleine leegloop te maken krijgt. De overstap van auteurs als Naima El Bezaz (foto), Peter Drehmanns, Don Duyns, Gustaaf Peek, Sophie Zijlstra en Paloma Bourgonje is het gevolg van de overstap van Contact-redacteur Josje Kraamer die sinds april acquirerend redacteur is bij Querido. De zes auteurs zijn in haar kielzog gevolgd.?Querido heeft ook twee auteurs uit het fonds van uitgeverij Van Oorschot weten te strikken: de jonge Chiara Tissen en dichteres?Peggy Verzett.
Voor Contact lijkt vooral de overstap van Naima El Bezaz een aderlating.?Bezaz debuteerde in 1995 met De weg naar het Noorden, waarvoor ze de Jenny Smelik-Ibby prijs ontving. Daarna publiceerde ze onder meer De verstotene en Het gelukssyndroom. Over De verstotene schreef Dirk Verhofstadt in De Groene Amsterdammer: ‘De verstotene is geen doordeweekse tekst, maar een authentieke en volgroeide publicatie die aangeeft dat Naima El Bezaz een schrijfster van formaat is.’ Ook Peter Drehmanns en Gustaaf Peek zijn gewaardeerde auteurs.?Drehmanns is vaak geprezen voor zijn aparte, sombere verhalen en romans, maar is geen auteur die de kassa's doet rinkelen. De veelbelovende Peek kreeg wijd en zijd lof voor zijn twee romans Armin en Dover. Don Duyns is dan weer een van de meest gespeelde Nederlandse toneelschrijvers.
Contact, de uitgeverij van Libris Literatuurprijswinnaar Dimitri Verhulst en L.H.?Wiener, heeft op haar beurt een prik terug kunnen geven en wist de bekende Nederlandse schrijfster Wanda Reisel van Querido af te snoepen. “Wanda denkt dat wij zowel haar toekomstige als haar oude werk beter onder de aandacht kunnen brengen en er een groter publiek mee kunnen bereiken dan tot nu toe het geval was”, zegt Cindy Eijspaart van Contact in Boekblad. Reisel, eerder al met romans op de shortlist van de AKO en Libris, is momenteel bezig aan een nieuwe roman, Nacht over Westwoud, die in 2011 zal verschijnen, een soort ‘Straw Dogs in de polder’, die handelt over vreemdelingenangst.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening