Duitse minister pleit voor geannoteerde heruitgave 'Mein Kampf'

De minister van Wetenschap, Onderzoek en Kunst van de Duitse deelstaat Beieren Wolfgang Heubish is voorstander van een wetenschappelijke heruitgave van Hitlers autobiografische boek Mein Kampf, zo meldt de Volkskrant. Het boek van de voormalige nazileider moet wel worden voorzien van kritisch commentaar van historici, aldus de liberale politicus op zijn website. De Duitse deelstaat Beieren is eigenaar van de auteursrechten van Mein Kampf tot 2015, zeventig jaar na de dood van Hitler in 1945. De overheid geeft het boek echter niet uit en vervolgt anderen in het Duitstalige gebied voor inbreuk op het auteursrecht. Heubisch maakt zich zorgen over de situatie na 2015, als het antisemitische werk weer vrij kan worden uitgegeven: "Er is een gevaar dat charlatans en neonazi's zich dit schandelijke werk toe-eigenen als de rechten van Beieren aflopen. Daarom ben ik van mening dat er een goed voorbereide en goed gefundeerde kritische editie zou moeten zijn." Hitler schreef het boek, onder meer met de hulp van zijn persoonlijke secretaris Rudolf Hess, tijdens zijn gevangenschap in 1924. De verkoop van het boek, ook tweedehands, is eveneens verboden in Duitsland en Nederland, maar niet in Belgiƫ.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 29-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening