Scholier runt 'illegale bibliotheek' vanuit locker

Een scholier op een streng-katholieke Amerikaanse school bestiert vanuit haar locker een bibliotheekje met boeken die door de school op een zwarte lijst zijn gezet. Het meisje deed haar verhaal op Yahoo Answers, onder de vraag "Is it OK to run an illegal library from my locker at school?" Omdat er recent een lijst van verboden boeken van kracht ging met daarop heel wat klassiekers besloot het meisje de boeken vanuit een vacant metalen kastje aan haar medescholieren aan te bieden.
Het begon met Salingers The Catcher in the Rye, het favoriete boek van de scholier dat ook in de ban is geslagen. "Iemand vroeg me of hij mijn exemplaar kon lenen, want hij had gehoord dat het zeer goed was." Nu zijn er al 62 titels die ze kan aanbieden, met daarbij onder meer klassiekers als The Canterbury Tales, Candide, The Divine Comedy, Paradise Lost en de Koran. Maar ook de moderne canon is goed vertegenwoordigd, met titels als The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, The Godfather, One Flew Over the Cuckoo's Nest, Lord of the Flies, Catch-22 en East of Eden. De meeste boeken zijn volgens het meisje verboden "omdat ze informatie bevatten tegen het katholicisme".
Nu runt de bibliofiele scholier een heuse uitleendienst, met een register van uitgeleende werken, en strikte retourtermijnen. "Ik zou in grote moeilijkheden komen als ik betrapt zou worden. Maar ik denk dat dit het beste is om te doen. Voor ik hiermee begon had niemand van de leerlingen echt interesse in lezen. Nu lezen ze niet alleen de verboden boeken, maar zoeken ze ook zelf verder hun weg en lezen ze alles wat ze vast kunnen krijgen."
Het verhaal is een flinke internetbuzz aan het worden, met believers en non-believers. Het meisje, die het pseudoniem 'Pat Atreidis' gebruikt maar over wie verder niets geweten is, wordt ondertussen door de Canadese zender CBC opgespoord, en ongetwijfeld door vele anderen. Sommigen boden al aan grote ladingen met boeken naar haar op te sturen. Volgens sommigen zijn er gerede twijfels om aan de geloofwaardigheid te twijfelen, aldus The Library Journal.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 30-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening