Debuutprijs Het Liegend Konijn voor Ruth Lasters

De Vlaamse schrijfster Ruth Lasters (1979) heeft met haar bundel Vouwplannen de tweede Debuutprijs Het Liegend Konijn gewonnen. De prijs is een initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de redactie van Het Liegend Konijn, tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie. Ruth Lasters publiceerde poëzie in o.a. Het Liegend Konijn, Lava, Deus ex Machina en de bloemlezing Op het oog, 21 dichters voor de 21ste eeuw. Ze won met haar novelle Poolijs de De Brakke Hondprijs 2005. Een jaar later werkte ze Poolijs uit tot roman. Ze ontving er in 2007 de Vlaamse Debuutprijs voor.
Lasters krijgt met de Debuutprijs Het Liegend Konijn 2500 euro en één gedicht uit de bundel wordt vertaald in de 23 officiële EU-talen. Bovendien wordt de integrale bundel vertaald in het Frans, Duits en Engels. De vertalingen kaderen in de opdracht van deBuren om de cultuur van de Lage Landen uit te dragen in Europa. De jury bestond uit de dichters Jozef Deleu, Thomas Möhlmann, Hagar Peeters, Miriam Van hee en Marjoleine de Vos. Volgens de jury is Vouwplannen "een volkomen origineel debuut, waarin humor en ernst tot een mix worden gebrouwen die borrelt van enthousiasme om de werkelijkheid. Niet alleen die ene werkelijkheid die zich nu eenmaal aandient, maar juist ook de vele andere mogelijke werkelijkheden. Veel blijft onaf, ook grammaticaal gezien, zodra het materiaal in voldoende mate aangeleverd is voor de lezer om zelfstandig voort de bouwen. Vouwplannen is een bouwpakket voor de verbeelding." De eerste Debuutprijs Het Liegend Konijn werd toegekend aan Ester Naomi Perquin.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 04-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening