Marilynne Robinson pakt Orange Prize for Fiction

De Amerikaanse schrijfster Marilynne Robinson (°1943) is bekroond met de prestigieuze Orange Prize for Fiction, voor haar derde roman Home. De auteur ontving 34.500 euro en een bronzen beeldje tijdens een ceremonie in de Londense Royal Festival Hall. De Orange Prize for Fiction is een van de belangrijkste Britse literatuurprijzen en is uitsluitend bestemd voor vrouwelijke fictie-auteurs. Robinson, die in 2005 al de Amerikaanse Pulitzer Prize op haar naam schreef voor Gilead, vertelt in Home het verhaal van een getroebleerde man die in het reine poogt te komen met zijn woelige verleden. De jury, die unaniem was in haar oordeel, loofde Robinson voor haar "uitgelezen vakmanschap" en sprak van "een verstandige, welwillende en rijke roman." Robinson gaf vijf andere genomineerden Ellen Feldman, Samantha Harvey, Samantha Hunt, Deirdre Madden en Kamila Shamsie het nakijken. Eerdere winnaars van de prijs zijn onder meer Carol Shields, Zadie Smith en Rose Tremain.
Robinson schreef eerder slechts twee romans: Housekeeping (1981), dat verkozen werd tot een van de 100 beste romans ooit volgens The Observer én genomineerd was voor de Pulitzer Prize, en Gilead (2004), dat de Pulitzer Prize kreeg in 2005, evenals de National Book Critics Circle Award. Robinson schreef ook twee non-fictieboeken: Mother Country en The Death of Adam. Uitgebreide berichtgeving bij BBC News, The Guardian en The Times. Zie hier voor details over de Nederlandse vertaling.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening