Vier Plantin Moretusprijzen voor Luc Derycke

In het Brusselse Bozar zijn gisteravond de winnaars bekendgemaakt van de Plantin Moretusprijzen, de prijzen voor best verzorgde boeken in Vlaanderen. Bij deze onderscheiding, een organisatie van de Vlaamse Uitgeversvereniging en Boek.be, zijn niet de auteurs aan het feest maar wel de vormgevers en grafici. De vakjury kreeg 120 ingezonden boeken voor de kiezen en keek nauwlettend naar aspecten als letterkeuze, bindwijze, illustraties en omslag. Uiteindelijk vielen 14 boeken en 11 vormgevers in de prijzen in zeven categorie├źn.
De Gentse Studio Luc Derycke mocht liefst viermaal met de speciaal ontworpen trofee van van Looveren en Princen naar huis, tweemaal in de categorie Literatuur (voor The Rearrangement van Adam Lehner en voor Opzicht.Gedichten van Bart Janssen) en tweemaal in de categorie kunst- en fotoboeken (voor Academia Qui es-tu? en Observatorium. Johan Tahon, een boek van Paul Depondt, Wim van Mulders en Peter Verhelst). De jury stak Derycke bijzonder veel pluimen op de hoed voor de kunstenaarsmonografie Observatorium. Johan Tahon: "Een geslaagd vormgegeven boek, uitstekend gebonden, mooi afgewerkt". Vorig jaar kreeg Luc Derycke al drie Plantin Moretusprijzen op het conto.
Ook de veelgeprezen graficus Gert Dooreman viel in de prijzen in de categorie Literatuur met zijn vormgeving voor het boek Er is overal meer ginder dan hier, een reis rond de wereld in gebloemleesde gedichten door Bob van Laerhoven en met prenten van Jan De Maesschalck, de huistekenaar van De Morgen-boekenbijlage Uitgelezen. "Titels en auteurs kregen in het binnenwerk een lichte, mediterrane kleur mee die past bij de prenten van Jan De Maesschalck." Opmerkelijk is ook de onderscheiding voor Danny Dobbelaere voor Betoverende Katastrofe van Willy Roggeman, een boek van de jonge uitgeverij Het Balanseer, dat "moedig in zijn ijzige eenvoud" wordt genoemd. Verder zijn er onder meer prijzen voor Jurgen Maelfeyt, Koen Bruyneel, Hugo Puttaert en de jonge afgestudeerde Katrien Dellafaille. Zij ving lof voor haar lay-out voor Der naturen bloeme. "Iemand die zo'n werk aflevert, mag meteen in dienst worden genomen bij een gerenommeerde uitgeverij." De jury bestond dit jaar uit voorzitter Marc Mombaerts, Tessa van der Waals, Nicolaas De Schrijver, Michiel Hendryckx en Luc Vermeire.
Niet geheel verrassend was de publieksprijs voor het beste boekomslag voor Het geheim van de keel van de nachtegaal (van Peter Verhelst en Carll Cneut), in de vormgeving van Leen Depooter. Zij vergaarde 1790 voorkeurstemmen. Het boek kreeg eerder al de jeugd-Gouden Uil en de Woutertje Pieterseprijs. Depooter mag als prijs een postzegel voor de Belgische posterijen ontwerpen.
In Foyer 5 van Bozar is een tentoonstelling te zien met de bekroonde boeken, in een vormgeving door Johan Van Looveren en Hilde Princen. Het is "een kijk-voel-en-geniet tentoonstelling, waarbij je de winnende boeken kunt doorbladeren." De tentoonstelling is gratis toegankelijk tot eind augustus. Er is ook een begeleidende brochure verschenen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening