Zeldzame eerste druk van 'Ulysses' haalt recordprijs

Een uiterst zeldzame eerste druk van James Joyce's Ulysses is op de voorname Antiquarian Book Fair in Olympia (West-Londen), van de hand gegaan voor een recordprijs van 275.000 pond (450.000 dollar), meteen de hoogste prijs voor een 20ste eeuwse eerste druk, zo schrijft The Guardian. Het exemplaar werd aangeschaft door een privéverzamelaar en was in vrijwel onaangeroerde staat, behalve dat enige "racy bits" aan het eind gelezen zijn. Het draagt het nummer 45 in een reeks van 100 exemplaren, gesigneerd door James Joyce zelf en is gedrukt op Nederlands handgeschept papier.
Lange tijd was het exemplaar verloren gewaand. Het werd in de jaren twintig gekocht door ene mevrouw Hewitt Morgan, in de destijds subversieve boekhandel Sunwise Turn in Manhattan. Generatie na generatie werd het doorgegeven in de familie en bleef het in de originele doos zitten, bestand tegen elke vorm van beschadiging. Destijds was het boek verboden in de VS. Toen Ulysses in 1922 verscheen, wekte het immers bij veel critici schandaal. Zo schreef een recensent dat "it appears to have been written by a perverted lunatic who has made a speciality of the literature of the latrine." De meest pikante episodes bevinden zich aan het slot, waarin Molly Bloom's lange stream-of-consciousness eindigt in het orgasmatische "yes I said yes I will Yes". Net die passages zijn opengesneden. Ulysses duikt wel eens op in lijstjes van de meest ongelezen klassiekers van de wereldliteratuur.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening