Peter Verhelst nieuwe stadsdichter van Gent

De dichter, romanschrijver, toneelauteur en theatermaker Peter Verhelst wordt vanaf het najaar bijna zeker de nieuwe Gentse stadsdichter, zo meldt Het Nieuwsblad. Verhelst volgt Dick Van der Harst op, die stadscomponist was. De veel gelauwerde Verhelst kreeg onder meer de Gouden Uil Literatuurprijs voor Tongkat en onlangs dezelfde prijs voor het kinderboek Het geheim van de keel van de nachtegaal, dat hij samen met illustrator Carll Cneut maakt. Dat boek won ook de Boekenwelp en de Woutertje Pieterse prijs. Eerder dit jaar won Verhelst ook de Herman De Coninckprijs voor zijn dichtbundel Nieuwe Sterrenbeelden. Andere bekende titels zijn Verhemelte (gedichten, 1996), De kleurenvanger (roman, 1996), Memoires van een Luipaard (novelle, 2001), Alaska (gedichten, 2003) en het monumentale Zwerm (literair epos, 2005). Voor NTGent maakte Verhelst een bewerking van Edward II (naar Marlowe) en vertaalde hij Krapps Laatste Band van Samuel Beckett.
"Ik heb een simpel voorstel gedaan," zegt Peter Verhelst over zijn stadsdichterschap aan Het Nieuwsblad. "Ik wil geen gedichten schrijven, maar hoop verhalen uit de stad zelf te verzamelen. Die wil ik dan voorlezen voor kleinere groepen zoals senioren, een school, verenigingen." De Gentse schepen van Cultuur Lieven Decaluwe toonde zich erg opgezet met deze originele invulling van het stadsdichterschap. Eerdere stadsdichters van Gent waren Roel Richelieu van Londersele en Erwin Mortier. De aanduiding van Verhelst komt nadat eerder dichteres Miriam Van hee had geweigerd het ambt op te nemen. Toen riep onder meer academicus Yves T'Sjoen op De Contrabas op om het zeer bescheiden bedrag van 625 euro op te trekken. "Er is nood aan een geloofwaardig draagvlak, aan overleg, aan goede afspraken. Finaal blijft het stadsbestuur uiteraard verantwoordelijk voor de benoeming, en zolang aan de honorering van de Gentse stadsdichter niets wordt gewijzigd en de opdracht en/of procedure niet duidelijker worden geformuleerd, dan blijft het voor die Gentse stadsdichter aanmodderen."
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening