Twee nieuwe Poirotverhalen gevonden in nalatenschap Agatha Christie

In de nalatenschap van de Britse detectiveschrijfster Agatha Christie zijn twee nooit eerder gepubliceerde verhalen over de Belgische speurder Hercule Poirot ontdekt, zo meldt The Guardian. De teksten werden aangetroffen in de notitieboeken die Christie (1890-1976) haar hele leven bijhield en waarvan er 73 aangetroffen werden in haar woning Greenway House in Devon. De verhalen zullen worden gepubliceerd in een nieuw boek over de notitieboeken, Agatha Christie's Secret Notebooks: Fifty Years of Mysteries in the Making, dat komende september verschijnt bij HarperCollins. De archieven van Christie worden nu voorgoed bewaard in Greenway House, nu dat na een jarenlange renovatie onder auspiciën van de National Trust voor het publiek en onderzoekers is opengesteld. Na Christie's dood leefde haar dochter tot voor enkele jaren in Greenway House. Het boek over de notitieboekjes is samengesteld door John Curran, die in 2005 als een van de eerste onderzoekers ooit inzage kreeg. Zijn eerste taak was naar eigen zeggen om Christie's zeer onleesbare handschrift onder de knie te krijgen.
Het eerste verhaal met Poirot is "The Mystery of the Dog's Ball", dat Christie later zou herwerken tot de roman Dumb Witness. De andere vondst heet "The Capture of Cerberus" (voor een uittreksel, zie opnieuw The Guardian). Dat verhaal moest een van de twaalf hoofdstukken worden van The Labour of Hercules, een verzameling van twaalf zaken die Poirot aan het einde van zijn carrière op zou lossen. Uiteindelijk verscheen onder diezelfde titel een volledig ander verhaal in het boek. Uit de notitieboekjes blijkt dat Christie bepaalde verhaallijnen en elementen jaren nadien nog eens opnieuw gebruikte, en dat de schrijfster wel eens een scherpe bocht met haar personages durfde te maken. Zo blijkt onder meer dat Death on the Nile, een van de bekendste Poirotromans, oorspronkelijk geconcipieerd was als een zaak van Miss Marple. Specialisten noemen de carnets dan ook "een schatkist" voor het onderzoek naar Christie.
De immer populaire schrijfster van meer dan 80 misdaadromans en 20 toneelstukken blijft in het nieuws. In september vorig jaar werd een grote verzameling geluidsopnames teruggevonden die Christie voor haar autobiografie wilde gebruiken (zie ons bericht van toen). Recent bleek uit een onderzoek van enkele Canadese academici dat Agatha Christie aan het eind van haar leven aan Alzheimer zou hebben geleden (zie hier). En onlangs werd het wereldrecord van "het boek met de dikste rug" gebroken door een 4032 pagina's tellende gebonden versie van de verzamelde verhalen van Miss Marple. (HC)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening