UIT ONZE MAGAZIJNEN # 1 - Aardappelkunst door Truman Capote

We moeten toegeven dat de aardappel in de geschiedenis van de belletrie niet voor grote gensters heeft gezorgd. Dat is ondanks Truman Capote die op zijn eentje een mooie ode aan deze knol heeft geschreven, als voorwoord bij The Potato Book, samengesteld door Myrna Davis in 1973. Het werkje - een eclectische verzameling recepten, illustraties, gedichten en andere miscellanea, uiteraard allemaal over de patat - verscheen in 1975 bij Bert Bakker in een Nederlandse vertaling van Marja Schutte, onder de titel Aardappelkunst.

Ik kocht mijn exemplaar voornamelijk voor de illustratie van de Franse tekenaar Tomi Ungerer (die van o.a. De drie rovers, maar evengoed van de bijzondere Erotoscope). Maar het was nadat ik thuis het korte voorwoord had gelezen, dat ik besefte dat Capote op zijn eentje de literaire eer van de aardappel hoog heeft gehouden.

Capote schrijft in zijn voorwoord hoe hij in Sagaponack aan zee, waar hij woonde, de aardappelakkers afstapt 'om kleine zoete, overgebleven aardappeltjes voor mijn provisiekast te verzamelen'. Daarna gaat hij naar huis om met de oogst een vriendenmaal te bereiden. Het recept van Capote bestaat uit ijskoude Russische wodka, een schaal zure room en een blik kaviaar van de steur, 'want ik ben vergeten te vertellen dat dit de enige manier is waarop ik een aardappel kan eten'.

'Deze eenvoudige hulde aan de vruchten van de teelt van het oostelijk Long Island vormt een vrolijk makende plattelandslunch, verwarmt hart en geest en leegt de portefeuille. Sommige aardappelakkers, zo mooi, vlak en stil zullen hier volgend jaar misschien niet meer zijn. En het jaar daarna nog minder. Nieuwe huizen komen geregeld opduiken en bederven de lange lijn waar het land eindigt en de lucht begint.'

In de jaren 1970 was de schrijver van Breakfast at Tiffany's en In Cold Blood al helemaal doordesemd van het zetmeel en de alcohol. Capote zou in 1984 aan een overdosis sterven. In de laatste jaren van zijn leven schreef hij niets van betekenis.

 

In deze persoonlijke rubriek presenteert De papieren man regelmatig kleinoden, curiosa en schatten uit de eigen boekencollectie, samen goed voor minstens 20.000 boeken. Dit is een rubriek die in potentie dus een heel lang leven is beschoren.

Tags: Amerikaanse literatuur, Bibliofilie, Boekencuriosa
Geplaatst door Hans Cottyn op 20-01-2010
Verwante berichten
Uit onze magazijnen
Reacties

Wat te denken van de bizarre filosofie van een zekere Quincas Borba,'hoofdpersonage' van de gelijknamige roman van de Braziliaanse schrijver Machado de Assis. Hij legt zijn leer, de Humanitas, uit aan de hand van een parabel over aardappels!

geplaatst door Margriet op vrijdag 16 april 2010 om 17u11

De 'Ode aan de aardappel' van Piet Paaltjens is anders ook niet mis.

geplaatst door Jon Misselyn op dinsdag 30 maart 2010 om 20u47
Geef uw mening