PERIODIEK # 23 - De Gids - themanummer 'Aan tafel'

Niet alles is even smakelijk in het nieuwe nummer van het literaire tijdschrift De Gids, dat als titel ‘Aan tafel!' meekreeg en zich buigt over onze eetcultuur.

Zoals de brij en de bonen die laat-Middeleeuwse devoten aten, volgens Frits van Oostrom. In zijn bijdrage ‘Alles of niets' vergelijkt hij het eten bij hovelingen in ‘s Gravenhage met dat van broeder- en zusterhuizen in Gouda. Na de beschrijving van een driedaags durend feestmaal ter gelegenheid van het huwelijk tussen Catharina van Beieren en hertog Eduard van Gelre waarbij het water je in de mond loopt, geeft hij enkele zaken die op het boodschappenlijstje van de koks hebben moeten staan. "Uit Zeeland betrok het hof ten behoeve van het feest 2000 eieren, 4 tonnen haring en 26 tonnen zout. Uit Kennemerland 22 ossen, 70 zwanen en 5 roerdompen. Uit Amstelland 27 vaten bier; uit Henegouwen een everzwijn en 2000 rivierkreeften..." Het contrast met de ascetische devoten kan niet groter zijn. Waar de ene groep zich wentelt in luxe, is het voor de andere juist het hoogste goed met het minste en het slechtste genoegen te nemen. Het voorbeeld van zuster Lidwina van Schiedam is treffend: zij leefde op het laatst nog slechts op de hostie. ‘Holy anorexia'.
Het is een onderhoudend, interessant en afwisselend nummer geworden, waarin ‘eten als culturele activiteit' aan de orde wordt gesteld. Louise O. Fresco, universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en specialist op het gebied van landbouw, voedsel en milieu, schreef een inleidende verhandeling over hoe ons voedselpatroon een verklaring biedt voor "wie wij zijn, wie wij willen worden en hoe de wereld er volgens ons uitziet". De tegenbewegingen Slow Food en Whole Food komen aan bod, net als de moleculaire keuken van Ferran Adrià van el-Bulli in Spanje. Het is een helder overzichtsstuk over hoe eten en koken hier in het Westen steeds hipper zijn geworden de afgelopen jaren.
Met stijgende verbazing heb ik de bijdrage van Bas van Putten ‘Eten in Las Vegas' gelezen. Het adagium daar is "veel voor weinig geld" en dat geldt zowel voor de rijke, verveelde zakenmannen die zich een kamer in het Hilton van 600 dollar per nacht kunnen veroorloven, als voor de arme latino's die zich in The Bonanza Buffet komen volvreten voor 5 dollar. Het enige verschil is de kwaliteit van het voedsel.
Uiteraard kan ook een interview met een van de meest toegewijde eters van Nederland niet ontbreken in dit nummer. Redacteur Joost de Vries interviewt Johannes van Dam en hoewel deze meestal dezelfde antwoorden geeft in vraaggesprekken - zo leert vooronderzoek van De Vries - blijft Van Dam een intrigerend persoon. En zijn recept voor griesmeelpudding is zeker de moeite van het uitproberen waard.

Of de foto's van Lev Izirov in het katern echt eetlustbevorderend zijn, valt evenwel te betwijfelen. Maar dat is allicht niet de bedoeling.

 

De Gids; ‘Aan tafel!'; 2010/6, 9,50 euro, ISBN 9789029573245

Tags: Literaire tijdschriften
Geplaatst door Wineke de Boer op 23-10-2010
Verwante berichten
Periodiek
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening