Presse Papier # 16 - Boris Vian, 'Oeuvres Romanesques complètes' in La Pléiade

Vijftig jaar na zijn dood krijgt alleskunner Boris Vian (1920-1959) de eer die hem toekomt. Zijn romans, kortverhalen, scenario's en een keuze uit andere teksten van zijn hand worden opgenomen in de prestigieuze Pléiade-reeks van Gallimard, het Franse schrijverswalhalla waar alleen de allergrootsten mogen vertoeven.
Aan dit eerbetoon voor de schrijver van het wereldberoemde L'écume des jours met de onvergetelijke en onvermoeibare hoofdpersoon Colin, gingen wel wat strubbelingen vooraf, zo valt te lezen op L'Express: "Het is makkelijker een club op Saint-Germain binnen te komen, dan de Pléiade", zo meldt het Franse opinieweekblad, met een verwijzing naar de fameuze boulevard waar Vian en de zijnen zich ‘s nachts ophielden om jazz te spelen, te drinken en meisjes te ontmoeten.
Vijf jaar geleden al tekenden Vians weduwe Ursula Vian-Kübler en Gallimard het contract voor de Pléiade-uitgave. Toch bleef Gallimard dralen. Het moet te maken hebben met een geschil dat zich afspeelde in 1946 (!), toen Vian de Prix de Pléiade min of meer werd beloofd en die op het laatste moment toch aan zijn neus voorbij ging, schrijft L'Express. Daarna was er onenigheid tussen Gallimard en de schrijver van het voorwoord, François Caradec, vriend van Boris Vian, over diens contract. Wanneer Caradec overlijdt, wordt het voorstel van weduwe Vian om de beroemde uitgever Jean-Jacques Pauvert het voorwoord te laten schrijven, afgewezen. Ook het voorwoord dat Caradec in tussentijd toch had geschreven en dat in zijn nalatenschap is gevonden, werd niet goed genoeg bevonden.
Uiteindelijk is het schrijver en Vian-specialist Marc Lapprand die het voorwoord schreef bij de twee dikke delen (elk bijna 1400 pagina's) die Boris Vians oeuvre omvatten. Hij benadrukt nog maar eens dat Boris Vian, die grote successen behaalde met de politieromans die hij schreef onder de naam Vernon Sullivan, zoals J'irai cracher sur vos tombes, vóór alles gewaardeerd wilde worden om zijn literaire werk. En constateert hij: "Als auteur van een oeuvre dat beslist buiten de 'officiële' literaire wereld valt, buiten dat wat hierin als het meest serieuze en intelectuele wordt beschouwd, blijft de positie van Vian delicaat, bijna onhoudbaar."

 

Boris Vian, Oeuvres Romanesques complètes, Gallimard/La Pléiade. 1376 en 1392 p., 57,50 euro per deel. Tot aan 31 januari 2011: 50 euro per deel.

Tags: Franse literatuur
Geplaatst door Wineke de Boer op 26-10-2010
Verwante berichten
Presse-papier
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening