PRESSE PAPIER # 18 - Een literaire roadtrip. In 30 dagen langs 100 schrijversgraven

Het leek een krankzinnige onderneming van Aad Meinderts, de nieuwe directeur van het Nederlandse Letterkundig Museum. Dit voorjaar ondernam hij in welgeteld dertig dagen 'een literaire roadtrip' langs de graven van de honderd in het nieuwe Pantheon van het Letterkundig Museum opgenomen Vlaamse en Nederlandse schrijvers, van Jan van Ruusbroec tot W.F. Hermans. Dit nu in boekvorm gegoten staaltje 'extreem funerair toerisme' bracht hem zelfs in Jeruzalem (Jacob Israël de Haan), Ghana (Wilhelm Godschalk van Foquenbroch), Bazel (Erasmus), Parijs (Busken Huet), Auvers-sur-Oise (Van Gogh, die vanwege zijn brieven in het Pantheon is opgenomen) en Londen, maar natuurlijk lag het merendeel van de schrijvers te ruste in de Lage Landen zelf, van Texel (Wolkers), Aalst (Boon) tot Machelen aan de Leie (Reve). Op elke tombe deponeerde hij een witte roos. Telkens zocht hij daarbij een plaatselijke voorlezer, het geheel werd ook op film vastgelegd (zie hier). Volgens Meinderts valt de trip "ondanks alle dood en verderf nog het beste te kenschetsen als een vrolijk literair avontuur, vol van verhalen." Hij verdedigt zich ook tegen de mogelijke aantijgingen van effectbejag, toen hij het idee kreeg: "Niet wat overdreven, een roos op het graf van een schrijver? Ja! Ik houd van het grote theatrale gebaar, niet dat het-is-iets-meer-mag-dat. Ik vertelde er zodanig over dat ik er zelf in ging geloven. Ook mijn vrouw werd enthousiast en zei simpelweg: "Je moet 't doen! Maar dan moet je ook uit het werk van de schrijver laten voorlezen." Het resulteert in een fraai verzorgd boek, waarin de trip inderdaad enerverend tot leven komt (je mag wel niet denken aan de CO2 uitstoot die al die dode schrijversbezoeken hebben gegenereerd). Telkens is een haarscherpe foto van Jessica Swinkels opgenomen met de witte roos van het Letterkundig Museum op het schrijversgraf. Al te summier zijn de biografieën of levensschetsen van de 100 schrijvers uit het Pantheon, alsof hun oeuvre eigenlijk dan toch een beetje bijzaak is.

 

Aad Meinderts & Jessica Swinkels, Een literaire roadtrip. In 30 dagen langs 100 schrijversgraven, uitgeverij Bas Lubberhuizen, Letterkundig Museum, 24,95 euro.

Tags: Nederlandse literatuur, Klassiekers
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-11-2010
Verwante berichten
Presse-papier
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening