Murakami-verfilming 'Norwegian Wood' in Japanse zalen

In Japan is dit weekend de film Norwegian Wood in de bioscopen gekomen, gebaseerd op het 23 jaar geleden verschenen, gelijknamige boek van Haruki Murakami dat sindsdien tot de kernstukken van zijn uitdijende oeuvre wordt gerekend. De fans van de introspectieve Japanse schrijver, die als geen ander alledaagse vervreemding weet op te wekken, houden nauwlettend in de gaten op welke manier de Frans-Viëtnamese regisseur Tran Anh Hung met het origineel aan de haal is gegaan, zo meldt The Guardian. Temeer daar het totstandkomingsproces van de film wel wat voeten in de aarde heeft gehad. "Murakami beschermt zijn werk", zegt Tran Anh Hung, die in 1995 de Gouden Leeuw won in Venetië ontving voor zijn film Cyclo.

In 2004 had hij zijn eerste ontmoeting met de schrijver, die hij als "rustig, erg serieus en zorgvuldig" omschrijft. Murakami stelde Tran Anh Hung twee voorwaarden. "Hij wou het script lezen en hij wilde weten welke budget er voor de film beschikbaar was." Anh Hung en de filmproducer Shinji Ogawa correspondeerden vier jaar lang met Murakami, alvorens hij uiteindelijk in 2008 zijn fiat gaf om het boek te verfilmen. Tran Anh Hung reveleert dat hij er alles aan gedaan heeft om de essentie van Murakami's werk in de film te bewaren. "Ik heb talloze liefdesverhalen gelezen, maar dit is een zeer bijzonder: het legt diep verborgen schaduwen in ons gevoelsleven bloot. Een boek over een eerste liefde, maar over een eerste liefde die je vrijwel onmiddellijk weer verliest", aldus Tran Anh Hung. Norwegian Wood, een sensueel boek over liefde en verlies, speelt zich af in het Tokio van de jaren zestig en spitst zich toe op het getroebleerde gevoelsleven van de 19-jarige universiteitsstudent Toru Watanabe (rol van Kenichi Matsuyama) en zijn relaties met Naoko (vertolkt door Rinko Kikuchi) en Midori (rol van Kiko Mizuhara). De titel verwijst naar een nummer van The Beatles.

 

Tran wilde het boek al verfilmen sinds hij in 1994 voor het eerst het boek las en is ervan overtuigd dat de universele taal ervan zowel in boek- als filmvorm werkt. Maar hij gaf toe dat hij tijdens het regisseren meermaals overvallen werd "door de vrees er geen adequate vorm voor te vinden." Van Norwegian Wood werden sinds de verschijning in 1987 10 miljoen exemplaren verkocht, naast 2,6 miljoen exemplaren in het buitenland.

De Japanse filmkritiek reageert overwegend positief op de verfilming. In de toonaangevende Japan Times was criticus Mark Schilling weliswaar vol lof voor "de dramatisch gestileerde visualisering" van de film. Maar de trage interactie tussen de personages kon hem een heel pak minder behagen.

Tags: Japanse literatuur, Boek en film
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening