PRESSE PAPIER # 20 - Abandoned Places 2 - Henk van Rensbergen

Henk van Rensbergen (°1968) speurt onophoudelijk naar de schoonheid van het verval. Sinds de jaren negentig bedrijft de Vlaamse lijnpiloot een particuliere vorm van 'urban exploration'. Voor zijn cameravizier haalt hij verlaten industriële gebouwen, desolate fabriekssites, tunnelcomplexen, immense villa's of oude loodsen, vrijwel altijd in vergevorderde staat van onttakeling. Geen menselijk wezen valt er te detecteren op de haarscherpe, overwegend zwart-witte beelden van Van Rensbergen. Maar de sporen van activiteit zijn vaak behoorlijk onthutsend. "Soms toont een gebouw pas na een paar bezoeken zijn ware gelaat en blijkt de indrukwekkende kolos een kwetsbare ziel te verbergen", schrijft Van Rensbergen met enige tremolo in de inleiding tot Abandoned Places 2. Daarin zet hij zijn queestes naar industriële en stenen onherbergzaamheid met verve voort, na het succesrijke eerste deel. Met een zeker gevoel voor heroïek trotseert hij rotte traptreden, wankele staketsels, duistere gangen en opslagplaatsen met ondefinieerbare chemische stoffen. Op zoek naar het beeld dat het gebouw in al zijn getaande grandeur vat.

In België stuit hij onder meer op de universitaire campus Val Benoît, een kloosterschooltje in Mechelen, de site van Forges de Clabecq, de paardenrenbaan in Groenendaal of op een autokerkhof in Châtillon. Maar hij snuistert ook rond in het afgeschreven Gentse arbeidsgerechtshof. Hij verbaast zich over de nonchalance van de vroegere eigenaars: in leegstaande ziekenhuizen slingeren soms ongegêneerd medische dossiers rond. Van Rensbergen zoekt meer en meer soelaas in het buitenland, waar de indrukwekkendste beelden uit het boek vandaan komen: een leegstaande elektrische centrale in Richmond, een theater in Newark of een tbc-hospitaal van weleer in Beelitz (Brandenburg).

Telkens legt Van Rensbergen op aangrijpende wijze ruïnes bloot, al moet hij uitkijken voor te verregaande esthetisering. Erg krachtig is de reeks over Detroit, ooit Amerika's autowalhalla, nu is Motor City  bij momenten een ware spookstad waar werkloosheid volop heerst. De industriële trots van vroeger is geheel afgebrokkeld. Van Van Rensbergens tocht langs het verlaten Michigan Central Station en de Broderick Tower slaat de barre kilte af van vergeefse menselijke dadendrang. Door het boek van Van Rensbergen bladeren, is dwalen door een no man's-land.

Zie ook de website van Van Rensbergen, waar nog veel meer fotomateriaal is te zien.

 

Abandoned Places 2, Henk van Rensbergen, Lannoo, 192 p., 29,95 euro.

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-12-2010
Verwante berichten
Presse-papier
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening