Japan loopt storm voor derde deel van Murakami's 1Q84

Het Japanse publiek haast zich naar de boekhandel voor het derde en laatste deel 1Q84, de laatste roman van Haruki Murakami. Het boek, alweer zo'n 600 bladzijden dik, verscheen afgelopen vrijdag in een ferme eerste oplage van 500.000 exemplaren. Verwacht wordt dat die eerste druk snel uitverkocht zal zijn, en daarom bestelde de uitgeverij al een herdruk van 200.000 exemplaren. Van de eerste twee delen van 1Q84, die in mei 2009 verschenen, werden ondertussen samen 2,44 miljoen exemplaren verkocht. Het boek voerde daarmee de bestsellerlijsten van 2009 aan (zie hier).

Boekhandels in Japan openden hun deuren om middernacht, aan sommige winkels stond een rij aan te schuiven. Lezers waren verheugd en stonden vol spanning te wachten om het vervolg van het verhaal van Aomame en Tengo te kunnen verslinden. De 22-jarige Yohei Matsuishi stond al op donderdagavond aan de winkel te wachten. "Ik zal de hele nacht doorlezen," was zijn goede voornemen.

Het boek zorgt ondertussen ook voor een grotere verkoop van Tsjechov en Orwell, waarnaar in 1Q84 verwezen wordt. Uitgeverij Atlas, Murakami's vaste uitgever in het Nederlands, publiceert de eerste twee delen van het boek al in juni, ruim voordat de Amerikaanse editie en alle andere Europese edities uitkomen. Het derde en laatste deel verschijnt in voorjaar 2011. Zie AFP en The Japan Times.

Tags: Japanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 19-04-2010 om 12:09
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening