PERIODIEK # 13 - DW B stelt geletterde 'schone vrouwen' voor

In de tweede editie van Periodiek stelt DW B, waarmee De papieren man samenwerkt, zijn recentste nummer 'Belladonna' voor, barstensvol schone geletterde vrouwen. Samensteller Jan Lauwereyns licht een tipje van de sluier.

Het laatste nummer van DW B  Belladonna (2010 1) vindt zijn brandpunt in de schone vrouw, wolfskers of slaapbes. De biologie dicteert dat belladonna een vaste plant is uit de nachtschadefamilie die pupillen verwijdt en hallucinaties veroorzaakt. Maar New York kent belladonna als een feministisch/feminien huis voor literaire wildgroei en vertakkingen, bezield door Rachel Levitsky.

 

Voor DW B ging deze Levitsky met Jan Lauwereyns de uitdaging aan om mannelijke en vrouwelijke blikken te verbreden, te onderwijzen, open te breken, te verdubbelen, te splitsen, te ontkennen of anderszins te spijzen. In ieder geval zou het vrouwen betreffen. En dus ook mannen. Van het eerste geslacht vonden de samenstellers, inclusief Rachel zelf, acht van de mooiste en interessantste schone vrouwen in de letteren bereid om te schrijven. Ten westen van de Atlantische Oceaan bedreef Lyn Hejinian een scheherazade, vond Tina Darragh spugende waarheid, vloekte en zong Rachel Levitsky met buren, en sprak Renee Gladman met geesten aan de Oostkust.

In de Lage Landen dichtte Ramona Maramis op secretaressen, twistte Elma van Haren met holle woorden, compileerde Celia Ledoux een vrouwengids op leven en dood, en wijdde Astrid Lampe een piëta aan het mannelijke. Bijrollen werden gedienstig vervuld door twee exemplaren van het andere geslacht. Jan Lauwereyns schreef mee aan de inleiding, en vond in zijn literaire broeder Arnoud van Adrichem een geschikte partner voor de vertalingen uit het Engels. Inmiddels laat DW B 2010 1 Belladonna zich graag lezen, met ‘wijd open ogen, gegrepen, niet door angst, maar door het onbegrijpelijke, het verdraaide, impulsieve, alle kanten opschietende, onzichtbaar voor wie kijkt door pasklare roosters' (Lauwereyns & Levitsky).

In hetzelfde nummer schrijft Hugo Bousset een essay over Jeroen Olyslaegers en Juli Zeh. Papieren mannen Dirk Leyman en Hans Cottyn hebben het in hun rubriek Feuilles Volantes (hier een voorproef) over een aantal actuele Franse literaire kwesties en de literaire smaak van 'le petit Nicolas'. Het stuk ging ter perse nog voor Sarkozy's recente verkiezingsnederlaag.

Tags: Literaire tijdschriften, Wereldliteratuur, Franse literatuur, Feuilles volantes, Periodiek
Geplaatst door Jan Lauwereyns op 03-04-2010 om 09:30
Verwante berichten
Periodiek
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening