WEBSITESTORIES # 2 - Literair Gent viert vijfde verjaardag

Kon elke stad ter wereld maar een dergelijke met liefde en inzet gemaakte site hebben over zijn schrijvers en letteren. Literair Gent brengt nauwkeurig alle informatie samen over auteurs die in de Arteveldestad woonden, leefden of er een band mee hadden, van de Middeleeuwen tot heden. De site viert op Erfgoedddag (25 april) op bescheiden wijze zijn vijfde verjaardag.

De site heeft vier grote luiken. OVERZICHTEN behandelt belangrijke aspecten van het Gentse literaire leven, zoals het symbolisme, de Franstalige literatuur, Reinaert en Gent of Keizer Karel in Gent. In het LEXICON worden Gentse auteurs en passanten, anoniemen, verenigingen, tijdschriften en literaire evenementen besproken. FRAGMENTEN is een bloemlezing van literaire teksten over allerlei Gentse onderwerpen. WANDELINGEN leidt langs bekende en minder bekende literaire locaties in Gent. Zo is er onder meer een Karel van de Woestijnewandeling en een Maurice Maeterlinckwandeling. De lemma's zijn telkens sober en efficiënt geschreven, zoals het een encyclopedie betaamt, met ook veel verwijzingen naar bronnenmateriaal.

De site drijft uitsluitend op vrijwilligers, onder het commando van de Gentse ex-hoofdbibliothecaris Frans Heymans. De site www.literair.gent.be is een initiatief van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent (OB) en Gent Cultuurstad, naast een aantal andere medewerkende instanties. 

Intussen zijn ruim een kwart van de geïnventariseerde (bijna 1200!) Gentse auteurs en literaire passanten zijn  in het Lexicon beschreven. Elk ingevuld lemma bevat een beknopte biografie en toelichting van de literaire werken die aan Gentse locaties, gebeurtenissen en personen zijn gewijd, van de Middeleeuwen tot nu. De redactie is nog steeds op zoek naar nieuwe lemmaschrijvers.

De doorzoekbaarheid van de site is nog niet optimaal: als je bepaalde auteurs in de zoekfunctie intikt, kom je niet altijd bij hun lemma of informatie uit. Daar moet toch wel iets aan te doen zijn.

Tags: Nederlandse literatuur, Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-04-2010 om 09:00
Verwante berichten
Websitestories
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening