PRESSE PAPIER # 3 - Jaarboek 'The Low Countries'

Met zijn jaarboek The Low Countries wil Ons Erfdeel ook aan de Engelstalige wereld een beeld geven van het literaire, culturele en maatschappelijke leven in Vlaanderen en Nederland. The Low Countries verscheen voor het eerst in 1993 en is intussen uitgegroeid tot een traditie. De laatste jaren is ook aan de vormgeving gesleuteld en krijgt het visuele aspect meer ademruimte.

in de juist verschenen achttiende editie staat Zuid-Afrika centraal. Onder de noemer 'South Africa revisited' zijn een aantal artikelen samengebracht over het land. Het is immers in 2010 exact honderd jaar geleden dat de Unie van Zuid-Afrika werd gevormd, die een onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest werd. Deze zomer wordt het WK Voetbal er georganiseerd. Redenen genoeg, vond The Low Countries, om na te gaan welke banden Zuid-Afrika en de Lage Landen momenteel nog onderhouden. Dat leidt tot een plethora van hoogstaande beschouwingen, die het plichtmatige ver overstijgen.

De Zuid-Afrikaanse schrijfster Philippe Yaa de Villiers, die writer in residence was, rijdt met een fiets door het Vlaamse platteland en noteert wat ze ziet en haar overkomt. Tom Lanoye en Adriaan van Dis geven hun vranke mening over Zuid-Afrika, waar ze regelmatig verblijven. Daniel Hugo, die onder meer Tom Lanoye en Herman De Coninck vertaalde, schrijft een essay over vertalen uit het Nederlands en sluit zijn bespiegeling af met een puntig aperçu over 'te laat komen' in Vlaanderen en Nederland. Verder zijn er ook teksten van Riana Scheepers, Alfred Schaffer, Antjie Krog en Elisabeth Eybers.

Het jaarboek pretendeert ieder jaar een staalkaart te geven van de diversiteit van de cultuur in de Lage Landen en maakt dat adagium ook waar in de andere bijdragen, die niet aan het hoofdthema gerelateerd zijn. Op literair gebied stuiten we op stukken van onder meer Cyrille Offermans over Erwin Mortier en van Philip Hoorne over 'The Jan Cremer Phenomenon.' Petri Leyendekkers wijdt een bijdrage aan 'The Powerful Book Designs of Irma Boom' en Kees 't Hart over de brieven van Van Gogh. Het jaarboek kost 37 euro.

 

In de rubriek Presse-papier signaleert en/of proeft De papieren man regelmatig net verschenen boeken: waardevolle literaire essayistiek, boeken over boeken, bibliofiele uitgaven, typografie, fotografie en veel meer.

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-05-2010
Verwante berichten
Presse-papier
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening