Portugese Nobelprijskandidaat António Lobo Antunes te gast in België

De Portugese auteur António Lobo Antunes, al meermaals genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs, is twee dagen te gast in Vlaanderen. Vanavond wordt hij geïnterviewd door Nadine Eghels in Flagey, in het kader van de reeks ‘Het Europa van de schrijvers' van literaire organisatie Het beschrijf. Morgenavond is hij op uitnodiging van Behoud de Begeerte te zien in de Permekebibliotheek in Antwerpen. Daar wordt hij geïnterviewd door VRT-journaliste Sara Van Boxstael, terwijl zijn vertaler Harrie Lemmens voor een inleiding zorgt.
António Lobo Antunes kreeg een opleiding als psychiater en diende als arts tijdens de koloniale oorlog met Angola. Nadat hij in 1973 naar zijn vaderland terugkeerde, ging hij aan de slag op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Lissabon en werkte hij een tijdlang in Duitsland en België. Zijn oorlogservaringen inspireerden hem tot zijn debuutroman Memória de Elefante (1979), waarin een man diep getraumatiseerd terugkeert uit actieve dienst in Afrika. Door het succes ervan besloot Lobo Antunes van het schrijverschap zijn beroep te maken.
Inmiddels publiceerde hij een twintigtal romans (waaronder Dans der verdoemden, Fado Alexandrino, Het handboek van de inquisiteurs en Preek tot de krokodillen), en wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste Europese auteurs van zijn generatie. Naast oorlog en dood vormt macht een van de dominante thema's in zijn werk. Met een bijna burleske humor schetst Lobo Antunes psychologische portretten van de kleine man. Verschillende personages voeren vaak tegelijk het woord, aldus de morele complexiteit van de Portugese maatschappij weerspiegelend.

Tags: Literaire evenementen, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening