Vlaming Bram Dehouck wint Gouden Strop én Schaduwprijs

De Vlaamse auteur Bram Dehouck krijgt voor zijn thrillerdebuut De minzame moordenaar (Van Halewyck) de Gouden Strop voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Hij ontvangt daarbovenop ook de Schaduwprijs voor het spannendste debuut. Nooit voorheen werden beide prijzen aan eenzelfde auteur toegekend. De Gouden Strop levert Dehouck 10.000 euro op, de Schaduwprijs nog eens duizend euro. Ook ontving hij bij de plechtige uitreiking tijdens The Power of Plots  in Amsterdam een sculptuur van beeldhouwer Marianne van den Heuvel. Jurylid Marion Pauw, winnares van de Gouden Strop 2009, prees Dehouck als "een schrijver die het woord hanteert als een componist, een stilist". En De minzame moordenaar als "een klassieke en originele psychologische thriller, compleet met een schokkend verrassend passend einde." Dehouck (1978), die vooraf getipt was als favoriet door onder meer NRC en Het Parool, is communicatiemedewerker in de sociale sector en beschrijft in De minzame moordenaar een agent die na een trauma een berekende moordenaar wordt. Dehouck ontleende zijn titel kennelijk aan de Nederlandse vertaling van The Better to Eat You (ook bekend als Murder's nest) van Charlotte Armstrong, die eveneens De minzame moordenaar luidt.

Knack (27.8.2009) was bij monde van recensent Lukas de Vos alvast niet mals voor Dehoucks stilistisch (on)vermogen: "de overlast van epitheta en verfraaiende omschrijvingen hindert de karaktertekening en de smaak van wraak veeleer dan die te verhevigen. Doden die inzakken 'als een zak aardappelen', 'een sluimerend duister dat de oranje schijn aan de einder verdrukt', 'hij gromt een kikker in de keel weg' - iemand moet Dehouck toch eens vertellen dat zulke beschrijvingen haaks staan op alles verterende wraakgevoelens. (...) Willy Vandersteen is nooit ver weg."

Naast Dehouck was ook de Vlaming Hans Declercq genomineerd met Hoe zwart is de duivel? (ook al verschenen bij uitgeverij Van Halewyck). Verder prijkten de Nederlanders René Appel (Van twee kanten), Carla de Jong (Serpent) en Lieneke Dijkzeul (met De geur van regen) op de shortlist. De juryleden kregen dit jaar een recordaantal inzendingen van 87 boeken te verwerken en reduceerden die eerst tot een longlist van elf namen, later tot een shortlist van vijf namen.  

Door de bekroning van Dehouck lijkt er intussen maar geen einde te komen aan de prijzendans van Vlaamse auteurs in Nederland. Onlangs nog kreeg Bernard Dewulf de Libris Literatuurprijs voor Kleine dagen. Zie meer info over de Gouden Strop bij het Spanningsblog.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening