Israëlische auteur David Grossman ontvangt Vredesprijs van de Duitse boekhandel

De Israëlische auteur David Grossman heeft de prestigieuze Vredesprijs van de Duitse boekhandel toegekend gekregen, zo meldt de  Frankfurter Allgemeine. Grossman, die de voorbije dagen op uitnodiging van Het Beschrijf nog op bezoek was in België, ontvangt de 25.000 euro omdat hij in zijn "romans, essays en verhalen ook steeds de houding van de andersdenkenden heeft proberen te begrijpen en te beschrijven. David Grossman geeft het moeilijke samenleven een literaire stem, die in de hele wereld wordt gehoord", aldus de jury. "Zijn boeken tonen aan dat de spiraal van geweld en haat in het Nabije Oosten slechts kan doorbroken worden door de kracht van het woord, wederzijds begrip, terughoudendheid en naar elkaar luisteren."

David Grossman wordt beschouwd als een van de meest relevante en toonaangevende, geëngageerde schrijvers ter wereld. Recent publiceerde hij zijn magnum opus Een vrouw op de vlucht. Zes jaar lang schreef Grossman aan het boek, waarin het hoofdpersonage Ora het fatale bericht wil vermijden dat haar zoon omgekomen is in het Israelisch-Palestijns conflict. Ze verlaat haar huis voor een tocht door Galilea met haar jeugdliefde. Anderhalf jaar vóór de voltooiing van dit boek werd Grossman geconfronteerd met hetzelfde drama. Hij verloor in 2006 zijn jongste zoon in de tweede Libanonoorlog.

De Vredesprijs wordt elk jaar uitgereikt tijdens de Frankfurter Buchmesse. Hij is  aan zijn respectabele 61ste keer toe. Eerdere winnaars waren onder meer Albert Schweitzer (1951), Ernst Bloch (1967), Max Frisch (1976), Václav Havel (1989), Saul Friedländer (2007) en Claudio Magris (2009). Zie dit interview uit de FAZ met Grossman. En hieronder beelden van een interview van Annelies Beck met Grossmann, bij een vorige doortocht in België in januari 2010.

 

Tags: Wereldliteratuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening