Papierman(d) - aflevering 89

Uw vertrouwde (en intussen opvallend vaak geïmiteerde) rubriek met literaire kruimels en wetenswaardigheden, is toe aan zijn 89ste editie.

 

°°De archieven van de Britse sciencefictionauteur en visionaire romancier J.G. Ballard gaan naar de British Library, zo meldt The Guardian. Ballard had het zelf zo gewild. Onder meer manuscripten, foto's, schoolrapporten, brieven en notaboeken komen op termijn ter inzage voor het grote publiek. "Hugely exciting" en "an incredibly important and precious addition", aldus de British Library. The Guardian biedt nu al een blik op een aantal ophefmakende stukken. (zie linksboven het zwaar bewerkte manuscript van Crash, 1973). En zie ook The IIndependent, voor achtergronden.

 

°°Fictieschrijvers op een 33-toerenplaat via het Underwood-label: Books on vinyl records, het perfecte antidotum tegen de iPod, volgens sommigen, zie The Daily Telegraph.

 

°°Thierry Grillet, al vijftien jaar lang directeur van de afdeling Affaires Culturelles van de Bibliothèque Nationale de France, schrijft een thriller over de bibliotheek, La Tour des Temps.

 

°°De Kameroenese politicus en schrijver Ferdinand Oyono is op tachtigjarige leeftijd overleden, aldus Jeune Afrique. Hij bezweek tijdens een plechtigheid ter ere van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

 

°°De Amerikaanse auteur David Markson, een van de goeroes van de postmoderne literatuur met onder meer veel invloed op David Foster Wallace, is overleden op 82-jarige leeftijd.

 

°°Leven en dood van de book review, in The Nation.

 

°°Barack Obama gaat het voorwoord schrijven voor Conversations with myself van Nelson Mandela, zijn nu al fel geanticipeerde dagboeken en persoonlijke nota's.

 

°°De man van 300.000 euro. Pierre Assouline in Le Monde over de Prix Mondial van de Fondation Simone en Cino del Duca voor Patrick Modiano (zie ons bericht van destijds). Met ook een filmpje over zijn werk op de site van het Institut de France.

 

°°De start van het Anna Blamanjaar in Nederland, een vaak verguisde schrijfster steekt toch weer de neus aan het venster, zie NRC Boeken.

 

°°In het Toneelhuis Antwerpen gaat in samenwerking met het gezelschap De Tijd het toneelstuk gebaseerd op Robert Musils De man zonder eigenschappen vanavond in première. Zie het goed gestoffeerde dossier over voorstelling en boek via deze link. De regie is van Guy Cassiers.

 

°°Het Museum Meermanno in Den Haag toont vanaf 24 juni Boekengeluk, vijftig topstukken uit de collectie: er zijn onder meer twee delen te zien uit de vermaarde Atlas van Blaeu, waarvan Meermanno een met de hand ingekleurd exemplaar bewaart.

 

°°Negen miljoen euro voor digitalisering bibliotheken in Nederland, zie Het Parool.

 

°°Cambridge University Library plaatst zeldzame wetenschappelijke boeken online, waaronder handgeschreven nota's van Isaac Newton, zie The Telegraph.

 

°°Een pak Nederlandstalige debuten op de rooster gelegd, in Trouw.

Verwante berichten
Reacties

Ik word een beetje lacherig van dat 'opvallend vaak geïmiteerde rubriek'. Daar klinkt een soort zelffelicitatie uit die ik niet begrijp. Netjes ingeklede lijsten met links naar relevante berichten elders zijn al zo oud als het fenomeen weblog zelf. Misschien heeft De Papieren Man zijn rubriek wel 'geïmiteerd' van The Complete Review?

geplaatst door Achille van den Branden op dinsdag 15 juni 2010 om 17u02
Geef uw mening