E-reading komt amper van de grond in België

Het elektronische lezen kan in België nog niet meteen een hoogvlieger worden genoemd. Slechts schoorvoetend grijpt de Belg naar de e-reader en het e-book, zo blijkt uit cijfers van GfK Retail & Technology, die gisteren werden bekendgemaakt op het E-readingevent in Brussel.

De voorbije acht maanden werden er amper 3.000 e-readers verkocht. De verkoop van e-books is al even behoedzaam: in de eerste vier maanden van 2010 gingen er slechts 3.500 e-books langs de kassa. Per e-reader werden er gemiddeld twee e-books betaald gedownload in de periode januari-april 2010. "De cijfers tonen inderdaad dat het nog om een vrij marginaal fenomeen gaat", zegt Cindy van Mulders van het marktonderzoeksbureau GfK. "Maar we merken wel dat het e-book meer en meer in de belevingssfeer van vooral de Vlaamse consument komt. In die zin verwachten we veel van de iPad." GfK schat dat eind 2010 ongeveer 50.000 consumenten de iPad zullen aangeschaft hebben.

De gemiddelde prijs van een e-book ligt in België rond de 12 euro, ruim twee euro minder dan de 14 euro die consumenten gemiddeld voor een papieren boek neertellen. Een e-reader kostte in de eerste maanden van 2010 gemiddeld 250 euro. Van Mulders wijst op het levensgrote probleem van de piraterij, dat de uitgevers grote zorgen baart. "Zo hebben we gedurende drie dagen in mei nauwkeurig onderzocht hoe de digitale verkoop van Stieg Larssons Mannen die vrouwen haten precies verliep. Met een webspider konden we nagaan dat er slechts 40 exemplaren digitaal verkocht werden maar wél liefst 346 illegaal gedownload werden. Dat zegt genoeg, toch? Van het fysieke boek gingen in dezelfde periode 1200 stuks over de toonbank." Op het E-readingevent kreeg Stieg Larssons boek niettemin de award voor het best verkochte e-book.

De Belgische cijfers over e-reading liggen flink achter bij de Nederlandse, die evenwel ook nog lang niet pieken. In de eerste vier maanden van 2010 werden in Nederland 100.000 e-books verkocht, in de voorbije acht maanden 50.000 e-readers (zie de commentaar van Podium-uitgever Joost Nijsen in ons bericht op deze cijfers).

"Daar is de verkoop via bol.com en Selexyz behoorlijk aangejaagd en is de breedbandontwikkeling veel groter", zegt Van Mulders. "In Vlaanderen zijn er nog maar 16 boekhandels die e-books aanbieden, al zien we daar wel een kentering qua distributie". Ook is er de site e-boek.org van Boek.be, die enigszins het voortouw neemt inzake verkoop van e-readers en e-books. Volgens GfK moet werk worden gemaakt van laagdrempelige distributie en meer beschikbare uitgeverscontent.

Boek.be maakte op het e-reading event bekend dat het samenwerkingsakkoorden heeft afgesloten met Luisterrijk en BeBook. In eerste instantie worden duizend audioboeken van Luisterhuis aan het digitale aanbod op www.e-boek.org toegevoegd. Boek.be gaat ook de BeBook Neo e-reader met Wi-Fi en Touchscreen lanceren via de site.

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-06-2010
Verwante berichten
Reacties

er is nog een reden waarom e readers in Belgie niet aanslaan, ik heb vandaag een 5 tal electro/compu/ muldimemdia zaken bezocht bij mij in de buurt, de verkopers wisten gewoon niet wat een e reader was ..... Ik heb ook gezien dat in Nederland er reeds e-bilbiotheek abonnementen zijn, zover ik weet is ook dat in Belgie nog niet aan de orde

geplaatst door patrick op woensdag 01 september 2010 om 18u52

Er zijn dan ook nergens in dit land ereaders te vinden. geen kat die ze verkoopt of ze moeten 3x zo duur als in de states zijn. geen wonder dat het niet verkoopt.

geplaatst door stef op vrijdag 13 augustus 2010 om 19u53
Geef uw mening