Anthony Burgess krijgt centrum in Manchester

In Manchester opent het nieuwe centrum dat is gewijd aan de Britse auteur Anthony Burgess (1917-1993). In The International Anthony Burgess Foundation zal het omvangrijke en nog grotendeels onuitgezochte archief van de schrijver worden beheerd. Daarnaast komen er ook een boekwinkel, een café en een ruimte voor literaire bijeenkomsten en muziek- en filmvoorstellingen. Doel van het centrum is om de studie van het werk van de auteur van A Clockwork Orange te bevorderen. "Burgess is dood sinds 1993 en nu pas beginnen mensen zich weer een beetje in zijn boeken te interesseren", verklaarde zijn biograaf Andrew Biswell in The Independent. "Het is vrij moeilijk om zijn gehele werk te zien. Veel van zijn boeken bevinden zich onder de radar. Een of twee ervan zijn al veertig jaar niet meer in druk."
Met zijn geboortestad Manchester had Burgess een moeizame relatie. Hij was trots op zijn noordelijke workingclass-achtergrond, maar liet zich ook vaak laat laatdunkend uit over de stad waar hij ook naar de universiteit ging. Die antipathie was overigens wederzijds. Tijdens een van zijn spaarzame bezoeken aan de stad ontving Burgess eens een anonieme brief. "We hebben drie graven voor u gereserveerd, meneer Burgess, Een voor uw lichaam, een voor uw boeken en een voor uw ego." Ook aan de Franse universiteit van Angers is er al een Anthony Burgess Centre, dat ontstond na een grote schenking van de tweede vrouw van de schrijver. (Foto: wikicommons)

Tags: Britse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 15-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening