Onbekende 'laatste' foto's van Saint-Exupéry opgedoken in Frankrijk

In Frankrijk zijn talloze onbekende foto's boven water gekomen van de schrijver Antoine de Saint-Exupéry, auteur van Le Petit Prince. Het gaat om de laatste clichés die zijn genomen vlak voor zijn verdwijning bij een verkenningsmissie met zijn P-38 Lightning-vliegtuig in juli 1944. Ze werden aangetroffen bij de familie van een van zijn toenmalige legercollega's.

Drie anonieme beelden, genomen op Corsica, tonen de schrijver van Vol de nuit vlakbij een jeep of tijdens het roken van een sigaret. Op een vierde foto, die ooit moet verschenen zijn in het professionele tijdschrift Icarus maar nooit doordrong tot het grote publiek, zien we Saint-Exupéry in pilotenpak, met de zonnebril op de neus, in de cockpit van zijn P-38 Lightning.

Het is de familie van Raymond Duriez, een 'compagnon d'escadron' van Saint-Ex, die de precieuze beelden bewaarde in een kartonnen doos, tussen vluchtgegevens en amateurfoto's uit de Tweede Wereldoorlog, zo schrijft de Franse krant Ouest France.

Het geheel van foto's is nu toevertrouwd aan het Musée régional de l'air d'Angers-Marcé. De beelden zijn formeel geïdentificeerd door Saint-Exs nicht Monique Catta. Daarmee is overduidelijk dat de beelden veel recenter zijn dan de bekende serie die John Philips in mei 1944 realiseerde, die bekendstaan als de laatste beelden voor de mysterieuze verdwijning van de schrijver op 31 juli, waarbij zijn vliegtuig neerstortte in de Middellandse Zee. Wellicht werd hij neergehaald dor een jachtvliegtuig van de Luftwaffe. Saint-Exupéry was amper 44 jaar. Hij had toen hooguit tien oorlogsmissies verricht.

Bij Artcurial in Parijs ging gisteren nog het Saint-Exmanuscript met hoofdstukken uit Pilote de guerre onder de hamer. Dat werd voor 74.900 euro geveild.

Tags: Franse literatuur, Bibliofilie
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening