Gerbrand Bakker wint Impac Dublin Literary Award

De Nederlandse schrijver Gerbrand Bakker (1962) heeft de International IMPAC Dublin Literary Award gewonnen.  Bakker ontvangt de prijs voor The Twin, de Engelse vertaling van zijn literaire debuut Boven is het stil. Met een prijzengeld van 100.000 euro gaat het om 's werelds grootste literaire prijs voor een afzonderlijk werk. Een kwart van de centen gaat naar de vertaler David Colmer.

De zeven andere genomineerden op de shortlist waren The Elegance of the Hedgehog van Muriel Barbery (vertaald uit het Frans), In Zodiac Light van Robert Edric, Settlement van Christoph Hein (vertaald uit het Duits), The Believers van Zoë Heller, Netherland van Joseph O'Neill, God's Own Country van Ross Raisin, en Home van Marilynne Robinson.
De IMPAC Award wordt sinds 1996 elk jaar uitgereikt voor een boek dat in het Engels is verschenen. Onder de eerdere winnaars zijn Per Petterson, Michel Houellebecq, Orhan Pamuk en Colm Toibin. Bakker is de eerste Nederlandstalige schrijver die de begeerde prijs wint. Toch is het niet uitzonderlijk dat een 'debuut' het haalt. In 2009 won Michael Tomas met zijn debuut Man gone down. In 2008 was Rawi Hage aan het feest, ook al met zijn debuut De Niro's Game. Opvallend aan de prijs is dat bibliotheken wereldwijd de schrijvers mogen nomineren.

De jury prees het boek van Bakker als een "spaarzaam geschreven verhaal, dat toch rijk is aan details, waarin de kleine vreemde wreedheden van de verteller, zijn laconieke humor en verrassende tederheid naar boven komen in een vaste, goed geritmeerde en niet-geaffecteerde stijl. Het boek overtuigt van de eerste tot de laatste bladzijde."

Gerbrand Bakkers Boven is het stil voltrekt zich tegen het decor van een boerderij in Noord-Holland. Helmer, een keuterboer van halverwege de vijftig die nog in de ouderlijke boerderij woont, heeft ‘vader naar boven gedaan'. De roman werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2007. Het uitgepuurde, subtiele boek sloeg ook aan in Franse en Duitse vertaling. Ondertussen is het in tien talen vertaald. Bakker kreeg de Prix Médicis étranger 2009 voor La-haut tout est calme. Bakker won eerder al de Prix Initiales 2010, Prix Millepages 2009, Boekdelenprijs 2008, Debutantenprijs 2006 en het Gouden Ezelsoor 2006. Ook voor de recent uitgereikte Prix Cévennes was hij genomineerd. Zie de achtergronden bij The Guardian: Dutch gardener reaps Impac Prize (Foto: website auteur)

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening