Oostenrijkse nationale bibliotheek sluit akkoord met Google Books

De Oostenrijkse nationale bibliotheek (ONB) heeft een akkoord afgesloten met Google over het digitaliseren van 400.000 boeken uit de collectie, waarop geen copyright meer berust. Het gaat om boeken die ruim 400 jaar Europese geschiedenis bestrijken. Met de deal is 30 miljoen euro gemoeid.

Johanna Rachinger, hoofd van de Oostenrijkse nationale bibliotheek, wees er bij de bekendmaking op dat "er weinig projecten van deze grote schaal elders in Europa" bestaan. De Oostenrijkse bibliotheek bevat een van vijf 's werelds grootste collecties 16de tot 19de eeuwse literatuur, goed voor in het totaal 120 miljoen pagina's. Google neemt de kosten voor de digitalisering voor zijn rekening. Die bedragen 50 à 100 euro per boek, een som die de bibliotheek onmogelijk zelf kon ophoesten zonder externe financiering. De ONB bereidt het scanproces voor en zorgt voor het databeheer en de publieke toegang. De werken zullen op termijn raadpleegbaar zijn via de site van de ONB, via Google Books en via het Europese bibliotheekportaal Europeana. De scanwerkzaamheden starten in 2011 en vinden plaats in Beieren (Zuid-Duitsland). Ze zouden zes jaar in beslag nemen.

Google heeft intussen al 12 miljoen boeken gedigitaliseerd. Ze zijn afkomstig van meer dan 40 bibliotheken, waaronder de Stanford & Harvard-universiteiten. Begin dit jaar al sloot Google een akkoord met de Italiaanse nationale bibliotheken in Rome en Florence. Ook de Gentse Universiteitsbibliotheek ging eerder in zee met Google. De Oostenrijkse bibliotheek is de tiende Europese partner van Google.

Het Google Booksproject stuit ondertussen op groeiende tegenstand omdat er een heleboel niet-uitgeklaarde copyrightproblemen hangende zijn. In de Verenigde Staten is over het Google Books Settlement al enige tijd een belangwekkende rechtszaak aan de gang (zie onze 'verwante berichten'). En zie de berichtgeving bij ZD Net News en The Independent.

Tags: Digitalisering, Bibliotheken
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening