PRESSE-PAPIER # 5 - 'De Duivelskunstenaar' van Pieter Steinz

Johannes Faust (1480-1540) was zowel dodenbezweerder, sterrenwichelaar als alchemist. Maar vooral zijn pact met de duivel in ruil voor rijkdom, macht en kennis maakte hem tot een iconische en universele figuur in het theater en de literatuur (waarbij u natuurlijk meteen denkt aan Goethe's Faust), om maar te zwijgen van de doorwerking in andere kunsttakken. Faust is ook "het favoriete personage" van de Chef Boeken van NRC-Handelsblad Pieter Steinz. Want: "Faust was ambitieuzer dan Icarus, tragischer dan Madame Bovary, intrigerender dan Heathclifff, daadkrachtiger dan Robinson Crusoe en romantischer dan de Graaf van Montecristo." En hij had écht bestaan. Reden genoeg voor Steinz om aan de onafzienbare berg Goethe-literatuur ook zijn steentje bij te dragen. In zijn De Duivelskunstenaar. De reis van Doctor Faust door 500 jaar Cultuurgeschiedenis reist Steinz de magiër achterna door heel Europa en poogt hij de schaarse gegevens over zijn leven aan elkaar te lassen, waarbij zijn doortocht in de Lage Landen uiteraard flink uitgespit wordt. Steinz trekt Faust-specialisten aan de mouw en geeft een wervelend overzicht van de manier waarop Faust is geaccapareerd door onder meer Christopher Marlowe, Goethe, Thomas en Klaus Mann of door Richard Wagner, cineast István Szabó en zelfs muzikant Randy Newman. Faust blijkt van alle tijden, zo toont Steinz met verve aan, en de woorden van Goethe slaan de spijker op de kop: "Faust zal tot de verwondering en ontzetting van het publiek als een grote paddestoelenfamilie uit de grond schieten."


Pieter Steinz, De duivelskunstenaar. De reis van Doctor Faust door 500 jaar cultuurgeschiedenis, Prometheus/NRC Boeken, 246 pagina's, 18,90 euro.

 

In de rubriek Presse-papier signaleert en/of proeft De papieren man regelmatig net verschenen boeken: waardevolle literaire essayistiek, boeken over boeken, bibliofiele uitgaven, typografie, fotografie en veel meer.

Tags: Klassiekers, Duitse literatuur, Wereldliteratuur, Boek en film
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-06-2010
Verwante berichten
Presse-papier
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening