Ewoud Sanders legt zijn eigen digitale bibliotheek aan

De explosieve toename van gedigitaliseerde bronnen op basis van kranten, tijdschriften en boeken waarover ook De papieren man met ijzeren regelmaat bericht, is een natte droom voor onderzoekers. Die worden bij hun zoektocht naar materiaal evenwel geconfronteerd met diverse manieren van opmaak en uiteenlopende bestandsformaten, eigen aan de sites die het materiaal aanbieden. Het grootste obstakel vormen de uiterst verschillende zoekmogelijkheden. Die mogelijkheden zijn soms vrij rudimentair, zoals bij Google Books of vrij uitgebreid, denk aan de DBNL. Ewoud Sanders, taalhistoricus en journalist, koos voor een drastische oplossing. Hij legde op zijn pc een eigen digitale bibliotheek aan van ruim 5 miljoen pagina's met daarin 3 miljard woorden. Die data ordende hij naar eigen inzichten en kan hij doorzoeken met zoekmiddelen, aangepast aan de aard en eisen van zijn onderzoek. Zijn stelling: geavanceerder en systematischer zoeken kan de kwaliteit van onderzoek fors doen toenemen. Over die eigen "virtuele" boekenkast houdt Ewoud Sanders op donderdag 10 juni, om 17 uur een lezing bij de Bijzondere Collecties aan de Universiteit van Amsterdam. In "Bouw zelf in korte tijd je eigen bibliotheek" legt hij de werkwijze uit en behandelt hij ook de consequenties. Want als steeds meer onderzoekers een eigen virtuele boekenkast willen, zijn ook de consequenties voor vakgroepen, bibliotheken en instellingen enorm. 

Tags: Bibliotheken, Digitalisering
Geplaatst door Johan Eeckhout op 02-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening