Oostenrijks-Joodse boekeigenaars vergoed voor naziroof

Joodse Oostenrijkers die in de Tweede Wereldoorlog hun boekenbezit door het naziregime in beslag zagen worden genomen, krijgen nu een schadeloosstelling. Johanna Rachinger, de directeur van de Nationalbibliothek in Wenen, gaf gisteren symbolisch drie boeken terug en schonk 135.000 euro aan het Nationalfonds, de Oostenrijkse instelling voor de schadeloosstelling van de (nabestaanden van) Joodse nazislachtoffers. Directeur Rachinger zei dat "het beschamend was dat dit na 65 jaar nog moest gebeuren, het opruimen van de laatste nazipuinhopen".

Sinds 2003 proberen de Oostenrijkse staatsinstellingen 52.403 door de nazi's geroofde boeken aan de rechtmatige eigenaars of hun erfgenamen terug te geven. Tot vandaag kon dat met niet meer dan 35.000 titels daadwerkelijk gebeuren. Van een kleine 10.000 exemplaren kan naar alle waarschijnlijkheid nooit meer terug worden gevonden aan wie ze toebehoren. Daarom 'kocht' de Nationalbibliothek de boeken voor de eigen collectie aan, voor 135.000 euro, een bedrag dat door antiquaren vast is gesteld. Het gaat onder meer over waardevolle kinderboeken uit het begin van de twintigste eeuw, en bijzondere theologische zeventiende-eeuwse traktaten. De fondsen zullen onder meer aangewend worden om slachtoffers te vergoeden voor hun boekenverlies van wie nog geen boeken terug konden worden gevonden. Zie Der Standard.

Tags: Politiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 02-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening